Djur & Natur Mat & Pyssel

Steg för steg: Så planterar du en krusbärsbuske i din trädgård

Har du lyckan att ha en krusbärsbuske i din trädgård, men vet inte riktigt vad du ska göra med bären? Eller är du nyfiken på att plantera en egen krusbärsbuske? Här får du tips och inspiration för både plantering och matlagning.
röda krusbär
©[Nadezhda Nesterova] via Canva

Krusbär finns i hundratals olika sorter som varierar i färg, form och smak. De vanligaste färgerna är ändå gröna, gula och röda. De milt syrliga bären är rika på c-vitamin och innehåller antioxidanter och mineraler. Enligt forskning sägs de också ha antiinflammatoriska egenskaper.

Själva krusbärsbusken kan bli upp till två meter och trivs på halvskuggiga eller soliga lägen. Den är väldigt tålig och klarar galant av vårt kalla nordiska klimat.

Krusbärssäsongen är relativt kort. Bären är som mognast och sötast under sommaren. De går att skörda när de är helt mogna eller något omogna. Du kan låta dem eftermogna ett par dagar på köksbordet.

plantera krusbärsbuske
©[Pavel Rodimov] via Canva

Plantera din egen krusbärsbuske

Är du nyfiken på att pröva plantera en krusbärsbuske? Det är inte speciellt svårt. Här går vi igenom några av de viktigaste sakerna du bör veta för att lyckas.

  • Välj en lämplig plats
    Välj en solig eller halvskuggig plats med väldränerad jord.
  • Förbered marken
    Förbered marken genom att gräva upp marken och avlägsna stenar, rötter och ogräs. Sedan kan blanda i kompost eller organisk gödsel för att förbättra jordens näringsinnehåll.
  • Plantera busken
    Gräv en grop som är större än krusbärsbuskens rotsystem. Sätt busken i gropen och täck rötterna med jord. Se till att placera den i samma djup som den tidigare varit i.
  •  Vattna och gödsla
    Krusbärsbusken behöver vattnas ordentligt efter planteringen. Ge den också gödsling efter cirka sex veckor. För att främja buskens tillväxt kan du gödsla den på nytt under våren och tidig sommar.
  • Beskärning
    För att krusbärsbusken ska må bra och ge en god bör du beskära den varje vår.  Avlägsna skadade eller döda grenar och förkorta de kvarvarande grenarna.
  • Skötsel
    Vattna krusbärsbusken ofta under torra perioder, och rensa bort ogräs runt den. Det är också bra att försöka skydda busken mot sjukdomar och skadedjur genom att täcka marken runt busken med bark eller andra naturmaterial.
krusbärspaj
©[yulia-bogdanova] via Canva

Tips på hur du kan äta krusbär

Tack vare det höga pektinhalt passar krusbären bra för att göra sylt, saft, gelé och pajer. Det går också bra att äta dem färska, men på grund av den syrliga smaken sötar man dem ofta med socker eller honung. Här kommer några tips på hur du kan tillreda dina krusbär.

  • Ät dem frysta. Det är förvånansvärt gott när man är godissugen.
  • Gör en krusbärspaj. Den kan man baka med både frysta och färska bär. Det är ett enkelt sätt att använda dem på. Kardemumma och vanilj passar väldigt bra ihop med krusbär.
  • Blanda med andra frukter: Krusbär passar bra som en ingrediens i fruktsallader. De ger en syrlig kontrast till söta smaker.
  • Chutney: Krusbär kan användas för att göra chutney. Det är en smakrik sås som man ofta har som tillbehör till indiska rätter, eller för att smaksätta en macka eller en wrap.

Har du hört dessa skrönor om krusbär?

Visste du att man under förbudstiden i USA använde krusbär för att göra vin? Det är en av de få frukterna som innehåller tillräckligt med socker för att jäsa till vin.

Enligt en skröna från 1800-talet är krusbärsbusken en symbol för lojalitet. Det sägs att om någon plockar krusbär från någon annans buske utan lov kommer de att drabbas av olycka.

En vanlig skröna om krusbär är också att de skulle ha varit förbjudna i USA under en period på 1800-talet. Enligt legenden så trodde man att krusbären var en mellanart mellan vindruvor och blåbär, och att de var giftiga.