Mat & Pyssel

6 bästa sätten att tillreda ägg

Gillar du ägg? Då har du tur. Ägg är billiga, goda och lätta att tillreda och variationsmöjligheterna är nästan oändliga. Ta del av våra sex bästa tips att tillreda ägg!
Steka ägg
Bild: © GMVozd / iStock

Ägg är billiga, goda och lätta att tillreda och variationsmöjligheterna är nästan oändliga. Ägg är dessutom nyttiga och en bra källa för protein. Varför inte testa ett nytt sätt att tillreda dem och se hur enkelt det egentligen är att lyckas? I det här inlägget fokuserar vi på de mest grundläggande sakerna som är bra att veta när man vill tillreda perfekta ägg.

Näringsvärde i ägg per 100g

Kalorier155 kcal
Fett11 g
Natrium124 mg
Kalium126 mg
Kolesterol373 mg
Kolhydrater1,1 g
Protein13 g

Kokt ägg

Hårdkokta ägg
Bild: © imv / iStock

Kokt ägg är ett av de vanligaste sätten att tillreda ägg. Alla har olika preferenser för hur de vill ha sina ägg kokta. Hårdkokta, löst rinnande eller något mitt emellan. För att du ska få det resultatet du eftersträvar när du kokar dina ägg kommer här några enkla riktlinjer att följa.

  1. Koka upp tillräckligt med vatten för att täcka äggen i en kastrull.
  2. Lägg försiktigt i äggen i kastrullen och sänk temperaturen så att det sjuder.
  3. Koka tills de är färdiga.

Kom bara ihåg att det krävs lite kortare tid för att koka små ägg och ägg som förvarats i rumstemperatur. Här är några riktlinjer för hur du får ditt ägg precis så som du vill ha det.

  • Hårdkokta ägg = 9-12 minuter
  • Medelhårda ägg = 6-8 minuter
  • Löskokta ägg = 4-6 minuter
Löskokt ägg
Bild: © Dejan Kolar / iStock

Många äter löskokta ägg genom att ställa ägget i en äggkopp och sedan kapa toppen av ägget och äta innehållet med sked. Då kan det vara bra att ha en äggsax för att göra det extra lyxigt.

Vill man ha hårdkokta ägg i skivor är det en bra idé att använda sig av en äggskärare för att få snygga och jämna skivor.

Det finns också bra hjälpmedel för att få perfekt kokta ägg varje gång. En klassiker är förstås äggkokaren som du placerar ägg och häller i lite vatten med ett mått och som sedan sköter resten. Det finns också lyxigare varianter som säger till hur dina ägg är kokade medan de kokas.

En annan smart produkt som hjälper till att hålla koll på koktiden är en äggtimer som man kokar med äggen. Den ser ut som ett ägg av plast och ändrar färg i takt med att äggen kokas.

Stekt ägg

Stekta ägg
Bild: © Olivia / iStock

Det finns lika många sätt att steka ägg som det finns människor har det sagts. Det kanske stämmer, men här fokuserar vi på de tre mest grundläggande formerna.

Sunny side up

Stek ägget enbart på den ena sidan så att gulan förblir lite lös. Det kallas för ”Sunny side up”-ägg på engelska eftersom gulan förblir hel och ser ut som en sol.

Over easy

Vill man ha ett helt genomstekt ägg är det bara att steka det en stund på båda sidorna tills det är färdigt. Vill man ha gulan en aning mjuk och krämig kan man steka ägget mer på ena sidan och sedan som hastigast vända det och steka det en liten stund på andra sidan. Då får man ett så kallat ”Over Easy”- ägg.

Ägg stekt på båda sidorna
Bild: © yipengge / iStock

Bakade i stekpanna

Stek äggen på ena sidan i stekpanna en stund. Stäng av plattan och lägg ett kastrullock ovanpå och låt stå tills ägget är klart. Istället för ett lock kan du steka ägget i mer fett och ösa det varma fettet i stekpannan ovanpå ägget.

Du kan också steka äggen i speciella silikonformar som man ställer i stekpannan och sedan kläcker äggen i. Det finns massor av intressanta formar som till exempel hjärtan, stjärnor eller varför inte en enhörning?

Pocherade ägg

Pocherat ägg
Bild: © esseffe / iStock

Pocherade ägg kallas också förlorade ägg. Att pochera ägg är ungefär samma sak som att koka ägg löst men utan skalet. Det finns många olika sätt att pochera ägg men det här är två säkra sätt som du enkelt kan lyckas med.

Strömvirvelmetoden

  1. Värm rikligt med vatten tills det kokar lätt/sjuder.
  2. Tillsätt en skvätt vinäger och en nypa salt.
  3. Knäck ägget i en liten skål.
  4. Skapa en strömvirvel i vattnet med en slev.
  5. Häll ägget försiktigt i mitten av strömvirveln. Virveln gör att ägget hålls ihop i mitten av kastrullen.
  6. Koka ägget i 3-5 minuter beroende på hur lös gula du vill ha.
  7. Plocka upp ägget med en hålslev och lägg det på lite hushållspapper en stund.

Silmetoden

  1. Värm rikligt med vatten tills det kokar lätt/sjuder.
  2. Tillsätt en skvätt vinäger och en nypa salt.
  3. Knäck ägget i en vinmaskig sil för att låta den vattniga delen av äggvitan rinna av.
  4. Häll ägget försiktigt i vattnet.
  5. Koka ägget i 3-5 minuter beroende på hur lös gula du vill ha.
  6. Plocka upp ägget med en hålslev och lägg det på lite hushållspapper en stund

Det finns specialtillverkade äggpocherare, ett enkelt tillbehör där man knäcker i ägget och sedan hänger det på kanten av en kastrull med vatten. Äggpocheraren förenklar tillagningen och gör den mer precis.

Omelett

Omelett
Bild: © Ceneri / iStock

Omelett är en snabb klassiker som är enkel att göra, men samtidigt lätt att misslyckas med. Men misströsta inte! En misslyckad omelett kan alltid förvandlas till en god äggröra.

För att göra en god omelett kan du följa vårt grundrecept och lägga till fyllning efter smak och tycke.

  1. Vispa ihop 2 ägg, 2 msk mjölk eller grädde och ett kryddmått salt och peppar.
  2. Smält 2 msk smör i en stekpanna på medelvärme tills smöret slutar fräsa.
  3. Häll i äggsmeten i stekpannan och låt stekas i 1-2 minuter tills bottnen börjar stelna.
  4. Bred ut ägget jämt i pannan med en stekspade.
  5. När ovansidan börjar bli fast, lägg på 1 dl med fyllning som till exempel riven ost, strimlad skinka eller bacon eller grönsaker som paprika, vårlök eller spenat.
  6. Vik över ena halvan av omeletten ovanpå den andra halvan och servera genast.

Äggröra

Äggröra
Bild: © DianaLundin / iStock

Den perfekta äggröran fixar du genom att röra om i smeten hela tiden. Du kan med fördel flytta stekpannan från värmen nu och då. Det viktigaste är att du fortsätter röra om i pannan.

  1. Rör ihop 2 ägg med lite mjölk eller grädde, salta inte ännu för då blir äggröran rinnig och grå.
  2. Smält 2 msk smör i en stekpanna på medelvärme.
  3. Häll smeten i stekpannan och börja genast röra om i smeten med en stekspade.
  4. Ta bort pannan från värmen med jämna mellanrum och fortsätt röra.
  5. Nu är ett bra tillfälle att salta äggröran efter smak.
  6. Servera äggröran genast du tycker att du uppnått den konsistens du vill ha.

Ägg i ett hål

Ägg i ett hål i bröd
Bild: © DebbiSmirnoff / iStock

Ägg i ett hål är i princip ett stekt ägg, men på ett betydligt roligare. Det är mycket enkelt:

  1. Skär ett hål i en brödskiva och rosta båda sidorna i en stekpanna med lite olja.
  2. Knäck ett ägg i varje hål och täck pannan med lock i ungefär 5 minuter så ägget stelnar.
  3. Salta och peppra och servera.

Du kan enkelt tillreda ägg i ett hål med hjälp av specialtillverkade silikonformar om du använder teflonpanna. Steker du i gjutjärnspanna går det bra att använda vanliga pepparkaksformar.