Mat & Pyssel

Extra chokladig julkakao!

Varm choklad är ett måste på vintern. Och helst ska den vara extra chokladig och toppad med vispgrädde, så att man får en vit mustasch när man tar sin första klunk.
extra chokladig julkakao
Bild: © Chad Montano / Canva

Julen är den perfekta tiden på året för att sätta sig framför en sprakande brasa med en god kopp kakao. Det här receptet passar perfekt när du vill ha en mysig stund för dig själv eller för att bjuda dina gäster på. Eller varför inte ta med dig drycken i en termos när du ska ut på ett vinterjippo?

Det här receptet är smakrikt och lättlagat och passar för hela familjen. Om du önskar kan du också göra en vuxenversion av drycken. Den varma drycken kommer ge dig och dina nära både julstämning och värme.

Ingredienser

  • Ca 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl helmjölk
  • 100 g hackad mörkchoklad
  • 3 msk socker
  • Toppa med vispgrädde

Så här gör du

Värm upp tungt vispad grädde, mjölk, choklad och socker i kastrull på medelhög värme under omrörning, ända tills det börjar sjuda. Avlägsna kastrullen från plattan. Rör om tills kakaon tills den blir jämn. Häll upp i en mugg och toppa med vispad grädde. Pudra med kakaopulver.

Förslag

Toppa med några marshmallows istället för vispgrädde och lägg i en polkagrisstång för att få en extra julig känsla.

För en vuxenversion av drycken kan du tillsätta 2-4 cl mintlikör, cognac, cointreau eller mörk rom.