Fest & Lek Mat & Pyssel

Recept på riktigt fina pepparkakor

Varje år drar jakten på den perfekta pepparkaksdegen igång. Det här är ett recept som fungerar år efter år. Pepparkakorna blir riktigt fina och passar även till pepparkakshus.
recept på riktigt fina pepparkakor
Bild: © levgenii Kryvoruchko/ Canva

Varje år drar jakten på den perfekta pepparkaksdegen igång. En del recept gör pepparkakorna för sega och svårkavlade, eller så går de sönder. Andra recept gör i sin tur att de blir för lösa och håller inte ihop.

Det här är ett riktigt bra recept på pepparkakor som fungerar år efter år. Degen blir mjuk och fin och går lätt att kavla ut. Den passar både till pepparkakor och pepparkakshus. Receptet räcker till ca 200 pepparkakor.

Pepparkaksdeg håller sig ungefär en vecka i kylskåp om den är ordentligt inlindad i plast. Det går bra att tillreda degen i förväg så att det går fort och smidigt när man vill dra igång med pepparkakstillverkningen.

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin
  • 2 dl sirap (gärna ljus)
  • 2 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald kardemumma
  • 2 msk kanel
  • 1 msk bikarbonat
  • 13 dl vetemjöl (lite extra till utbakningen)
  • Eventuellt 1/2 msk pomeransskal

Gör så här

  1. Koka upp vatten, socker och sirap i en kastrull men koka bara en liten stund. Lyft sedan bort kastrullen från värmen.
  2. Lägg kryddorna och smöret (skuret i mindre delar) i en bunke.
  3. Häll den heta sockerblandningen över kryddblandningen och låt stå en stund så smöret smälter. Rör om blandningen stundvis. Låt svalna till rumstemperatur.
  4. Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det lite i taget i smörblandningen. Arbeta ihop allting till en smet. Smeten kommer att vara ganska lös, men den sväller och blir tjockare när den svalnar.
  5. Plasta in degen ordentligt med plastfolie eller tätt i en plastpåse och låt vila 1-2 dagar i kylskåp.
  6. Nu är degen klar att användas som du själv väljer, till exempel vanliga pepparkakor eller pepparkaksdeg.

Baka ut degen

  1. Värm ugnen till 200-225 grader.
  2. Det är lättast att kavla ut en liten bit i taget. Lägg lite mjöl på arbetsytan så fastnar inte degen. Strö också lite mjöl på kaveln så går det lättare att kavla ut degen tunt.
  3. Stansa ut valfria figurer med pepparkaksformar och flytta över dem till en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda pepparkakorna i 4-6 minuter. Håll noggrann koll på dem då de kan brännas mycket lätt.
  5. Låt pepparkakorna svalna på plåten och förvara i en tätslutande burk för att de inte skall mjukna.

För tips på hur du kan dekorera pepparkakorna kan du kolla in vårt inlägg om hur du ”Lyckas med pepparkakorna i år!”