Mat & Pyssel

Så enkelt fixar du veganska maränger

Maränger utan ägg – finns det? Det finns så kallade veganska maränger. Dessa maränger är fria från animalier och är enkla att fixa. Man använder kikärtsspad istället för äggvita, och ja, marängerna blir faktiskt riktigt fluffiga. Hur gör man dem?
recept maräng kikärtsspad
Bild: © FotografiaBasica / iStock

I detta recept på veganska maränger ersätter kikärtsspad äggvitan. Genom att tillsätta lite vaniljsocker minskar man bismaken av kikärtsspaden. Receptet ger cirka 80 små maränger.

Ingredienser

  • 1 1/2 dl kikärtsspad
  • 1/2 tsk färskpressad citronsaft
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl strösocker

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Rör ner kikärtsspaden, citronsaften och vaniljsockret i en helt ren bunke.
  4. Vispa ingredienserna till ett skum.
  5. Tillsätt lite av strösockret i taget – samtidigt som du vispar smeten till en fast och smidig maräng.
  6. Klicka ut marängerna på bakplåten.
  7. Grädda marängerna i mitten av ugnen i cirka 1 1/2 timme.
  8. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme i ytterligare ett par timmar.