Kropp & Sinne

10 symtom på hypotyreos

Hypotyreos är den medicinska termen för underfunktion i sköldkörteln. Eftersom hälsotillståndet är så likt många andra sjukdomar kan symtomen vara väldigt förvirrande. Vilka är de vanligaste tecknen på sköldkörtelproblemen?
sköldkörteln
Bild: © xijian / iStock

Sköldkörteln brukar beskrivas som en fjärilsformad del på halsens framsida. Du kan till och med känna den med fingrarna. Denna del av kroppen reglerar ämnesomsättningen och flera hormoner i kroppen. Om du har hypotyreos jobbar sköldkörteln inte som den ska och du får låg ämnesomsättning. Den så kallade underfunktionen kan bero på flera saker, men den vanligaste anledningen till att man har dessa hälsoproblem är en kronisk sköldkörtelinflammation. Sköldkörtelproblemen kräver i regel livslång medicinering.

10 symtom på hypotyreos

1. Trötthet. Ett av de vanligaste tecknen på underfunktion i sköldkörteln är en konstant trötthet som gränsar till utmattning. Det spelar ingen roll hur mycket du sover, du är trött i alla fall. Du kan verkligen känna hur kroppen går på lågvarv – det gör den också.

2. Viktuppgång. Hypotyreos stör kommunikationen mellan hjärnan och cellerna i kroppen. Faktiskt så till den grad att fettet plötsligt börjar lagras i levern, musklerna och fettvävnaderna. Samtidigt måste du dras med låg ämnesomsättning och ökade hungerkänslor. Med dessa förutsättningar är det svårt att hålla vikten i schack.

3. Frusenhet. Kroppsvärmen är beroende av kaloriförbränningen. Underfunktion i sköldkörteln leder ju till låg ämnesomsättning och att färre kalorier förbränns. Därför kan du känna dig frusen.

4. Muskel- och ledvärk. För många med hypotyreos leder den låga ämnesomsättningen till katabolism, som bryter ner kroppen. Musklerna och lederna kan ta skada och du får ont i dem.

5. Håravfall. Sköldkörtelhormonerna påverkar de flesta cellfunktionerna, så gäller även hårcellerna. Det håravfall din hypotyreos kan leda till beror på att kroppen inte bildar tillräckligt många nya hårceller – eller hårsäckar. För många kan de yttre tecknen på hypotyreos vara minst lika jobbiga att leva med som tröttheten och värken.

6. Torr hud. Även produktionen av nya hudceller störs. Det tar längre tid för kroppen att bilda ny hud. Om man jämför din hud och huden hos en frisk person behåller din kropp det yttre hudlagret under en längre tid. Av den anledningen kan du behöva gå runt med ”skadad” hud, som är torr, flagig och som kan klia. Enbart torr, flagig och kliande hud behöver inte betyda att du har hypotyreos – det är en del av symtombilden. Läkaren måste ta hänsyn till helheten vid diagnosställningen.

7. Depression. Det är vanligt att den som har en underfunktion i sköldkörteln också lider av depression. Sambandet mellan hypotyreos och depression är ännu inte klarlagt. Med tanke på att du känner dig så trött och sliten är det kanske inte så konstigt att du blir nedstämd…?

8. Koncentrations- och minnessvårigheter. Många med hypotyreos berättar att de har fått plötsliga kognitiva svårigheter – du kanske känner igen dig i detta? Till svårigheterna hör bland annat hjärndimma, bristande koncentration och försämrat minne.

9. Förstoppning. Sköldkörtelproblemen kan störa tarmfunktionen. Främst ändtarmen. Närmare 20 procent av de med hypotyreos lider av förstoppning – ännu ett jobbigt symtom.

10. Menstruationsstörningar. Menstruationsstörningar i form av antingen oregelbunden mens eller rikliga blödningar kan vara ett tecken på hypotyreos. Har du något av detta? Sök hjälp hos en gynekolog. Vare sig du har problem med sköldkörteln eller inte är det alltid bra att ta reda på orsakerna bakom din rubbade menstruationscykel.

Källor: 1177.se; Healthline.com