Mat & Pyssel

11 roliga saker att göra med glasspinnar

Du kan skapa med vad som helst…
pyssel glasspinnar
Bild: © blackred / iStock

… även med glasspinnar. Här har du tips på elva roliga saker att göra med pinnarna i stället för att slänga dem!

1. Gör egen pinnglass genom att ställa in fyllda glassformar med nedstuckna glasspinnar i frysen. Om du söker efter glassrecept kan vi varmt rekommendera Elisabeth Johanssons bok Glass: hemgjord glass, ice pop, paletas, glasstårta, strössel och maräng eller Camilla Hamids bok Godare glass: utan glassmaskin.

2. Pyssla pappersglassar i färgade papper och där du använder glasspinnar för att göra fejkglassarna trovärdigare. Jättebra material till barnens låtsasglasskiosk.

3. Skapa bokmärken genom att måla och dekorera glasspinnarna med valfria pysselmaterial.

4. Använd glasspinnar som märkpinnar bland dina frösådder, planteringar och krukväxter. Skriv växtens namn på pinnen.

enkla pyssel för barn
Bild: © EllenMoran / iStock

5. Använd pinnarna som byggklossar och skapa enorma miniatyrvärldar. Vi har sett många fina exempel på bondgårdar, slott och älvhus som andra byggt av glasspinnar – och med mängder av lim. Om du är intresserad av att leka med leksaksdjur är ett tips att göra hagar av glasspinnar, finns typ inget smartare material för det.

roliga saker att göra med glasspinnar
Bild: © elena_hramowa / iStock

6. Pyssla roliga figurer av pinnarna. Du kan skapa nästan vilka figurer som helst så länge du kompletterar med andra pysselmaterial.

7. Räkna med glasspinnar och lär dig grundläggande matematik. Det finns flera olika sätt att göra detta: räkna dem en och en, sortera dem efter mönster (färgade glasspinnar) eller skriv en siffra i kanten av en pinne och låt barnet matcha rätt antal pompombollar med siffran.

8. Gör en ram av pinnarna och sätt den runt en bild du målat eller ett fotografi.

9. Skriv utmaningar på pinnarna – eller varför inte uppgifter? Dra sedan pinnarna en och en och utmana varandra.

frukt glasspinnar
Bild: © RichLegg / iStock

10. Ät frukt på glasspinnar! Kan nästan inte tänka oss ett bättre användningsområde för glasspinnarna än att sticka dem i skivad frukt, ställa in härligheterna i frysen och att sedan äta frukten som nyttig glass.

11. Gör pussel av glasspinnar – hur då? Det är hur enkelt som helst. Lägg ihop ett valfritt antal pinnar på både bredden och längden, rita och måla ett motiv över pinnarna och blanda pinnarna. Låt nu någon pussla samman de olika pinnarna till en helhet.