Kultur & Upplevelser

4 fantasifulla bokserier att väcka barnens läsintresse med

Läsa böcker är fantastiskt. Det vill vi att våra små ska ha med sig och nu försöker vi därför väcka deras läsintresse med hjälp av fyra fantasifulla bokserier. Om inte det här gör susen så vet vi inte vad som gör det.
barnböcker fantasy
Bild: © Peopleimages / iStock

1. Handbok för superhjältar

Handboken
Bild: © Elias och Agnes Våhlund / Rabén & Sjögren

Lisa har börjat på en ny skola. Där blir hon retad för sina stora öron och hon jagas nästan dagligen – till hon en dag lyckas gömma sig på biblioteket och får syn på den märkliga boken ”Handbok för superhjältar”. Handboken innehåller massor av tips och tricks för att bli superhjälte och så blir Lisa ”Röda masken”. Första boken i serien heter just Handboken. Läs mer här!

2. Pax

pax böcker
Bild: © Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson / Bonnier Carlsen

Mörka krafter rör sig i den lilla staden Mariefred. De verkar rikta sig mot det magiska biblioteket, som har funnits under den gamla kyrkan i flera hundra år. Bibliotekets väktare Estrid och Magnar har blivit äldre och med åldrandet har också deras magiska krafter försvagats. Nu måste de utvalda bröderna Alrik och Viggo gripa in för att skydda biblioteket mot hemska varelser ur den nordiska folktron. Första boken i Pax-serien heter Nidstången. Läs mer här!

3. Spöksystrar

Spöksystrar
Bild: © Mårten Melin och Hanna Granlund / Rabén & Sjögren

Nila är sen till skolan och ska gena över kyrkogården när hon möter den märkliga flickan Maj. Maj sitter på en gravsten och har bara t-shirt och jeans på sig i den kalla vintern. Det visar sig att hon är ett spöke och att hon också vill gå i skolan. Nila och Maj blir både bästa vänner och klasskompisar, och de får vara med om många spännande saker tillsammans. Första boken i Spöksystrar-serien heter Flickan på kyrkogården. Läs mer här!

4. Musse och Helium

Musse och Helium
Bild: © Camilla Brink, Maria Isacsson och Jan Jäger / B Walhströms

Mössen Musse och Helium bor hemma hos författaren Camilla Brink. De kan prata och Camilla förstår dem. En dag hittar de ett hål i väggen. När de går genom det kommer de till Djurriket, där de egentligen är prins och prinsessa men tvingats fly för att inte bli tillfångatagna, som deras föräldrar blivit. Elaka duvjägare tror att de ska komma över värdefulla Guldosten om de lyckas tillfångata Musse och Helium. Första boken i serien heter Mysteriet med hålet i väggen. Läs mer här!