Kropp & Sinne

4 tidiga tecken på prostatacancer

Vilka är de tidigaste tecknen på prostatacancer och hur upptäcks sjukdomen?
prostatacancer symtom
Bild: © themacx / iStock

I Sverige diagnosticeras 10 000 personer med prostatacancer varje år. Cancern upptäcks vanligen genom ett PSA-prov och att läkaren känner på prostatan. Till en början påverkas urineringen mest. Om du skulle märka förändringar i urinen kan det därför vara bra att boka tid för en kontroll. Förändringarna kan också ha ofarliga orsaker såsom godartad förstoring av prostatakörteln och prostatit. Då det är viktigt att upptäcka cancer i tid bör du dock alltid ta symtomen på allvar och begära en undersökning av prostatan.

4 tidiga tecken på prostatacancer

De första symtomen på prostatacancer visar sig främst vid urineringen – hur?

1. Du behöver kissa ofta. Märker du att du behöver gå på toa och kissa oftare än förut? Många med prostatacancer måste springa fram och tillbaka till toaletten. Det är inte ovanligt att det känns som om blåsan aldrig riktigt töms, och det bidrar ytterligare till toaspringet.

2. Det tar tid för blåsan att tömmas. Detta trots att du är kissnödig och är redo på toaletten.

3. Du har svag urinstråle. Den svaga urinstrålen gör att det tar ännu längre tid att kissa.

4. Det finns blod i urinen. Oavsett skälet till blodet i urinen måste du boka tid för ett läkarbesök ifall sådant påträffas. Det behöver inte vara farligt men det är alltid bra att kolla en gång för mycket än en gång för lite.

Andra symtom på prostatacancer

Många söker inte för sina cancersymtom förrän det börjar göra ont i kroppen eller något känns riktigt fel. I ett något senare skede kan prostatacancer orsaka impotens och blödningar i utlösningen. Om cancertumören har vuxit och/eller spridit sig kan du få smärtor. Metastaseringen sker oftast till skelettet i till exempel bäckenet eller ryggen.

Undersökningar av prostatan

Vid misstanke om prostatacancer kommer prostatan behöva undersökas. Det här kan göras på flera av följande sätt:

PSA-prov Genom blodprovet mäts PSA-värdet i prostatan. PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln och när värdena är förhöjda kan det vara ett tecken på cancer.

Rektalpalpation Vid en rektalpalpation känner läkaren på prostatan. Om den känns hårdare och ojämnare än vad den brukar kan det bero på att det finns cancertumörer i den.

Ultraljudsundersökning Under ultraljudsundersökningen förs en stavformad ultraljudssond in i början på ändtarmen. Därifrån kan man sedan se eventuella förändringar i prostatan.

Prostatabiopsi För att säkert kunna ställa diagnosen prostatacancer måste läkaren ta ett vävnadsprov från prostatan. Under en prostatabiopsi tas ofta flera prover samtidigt. Dessa skickas sedan vidare för analys. Om du har prostatacancer får du efter detta en så kallad Gleasonsumma. Värdet mäts från 6 till 10. Ju högre värde desto aggressivare prostatacancer.

Källa: 1177.se