Djur & Natur

5 fantastiska fakta om korpar

Häromdagen såg vi en korp breda ut sina svarta vingar. Wow! Praktfullt. Hur mycket vet du om korpar? Fulla av inspiration listar vi fem fantastiska fakta om fågeln – läs här!
fakta korp
Bild: © BirdImages / iStock

1. Korpar är lekfulla

Korpar är som flygande akrobater i luften. De kan flyga uppochner och göra volter. De har till och med observerats leka i luften, och då har de släppt taget om en liten pinne som de sedan försökt flyga ifatt.

2. Korpar kan prata

Korpar kan både prata och sjunga, precis som en papegoja kan de härma de ljud vi människor gör. De kan också härma andra fåglar.

3. Korpar är smarta

Korpar hjälps åt för att locka bort fåglar från bona så att de kan snyta åt sig fågeläggen. De lurar fiskare på sin fisk och får vargar att göra grovjobbet så att de sedan kan kalasa på bytet. Det har gjorts många experiment för att mäta korparnas intelligens – och ja, detta är smarta fåglar, som inte så sällan överlistar forskarna bakom experimenten.

flygande korp
Bild: © DanCardiff / iStock

4. Korpar kan känna

Korpar är ypperliga exempel på att djur har känslor, empati. När en korp förlorar en kamp mot en annan korp brukar den få tröst av sina vänner. Dessutom hälsar fågeln på korpar den tycker om. Samma vänlighet visas inte alltid gentemot korpar den ogillar och gentemot främlingar uppträder den med vaksamhet.

5. Korpar är enorma

Om du någon gång har sett en korp vet du hur stor, eller rentav enorm, den är. Fullvuxna korpar kan väga så mycket som två kilo och ha en vingbredd på 150 centimeter. De är former av kråkor, om än i mycket större storlek.

Källor: Nationalgeographic.com; Farmersalmanac.com; Mentalfloss.com