Kropp & Sinne

5 myter om att vara sjukskriven

Det finns många myter om att vara sjukskriven. En av de största missuppfattningarna är att sjukledighet är ungefär som en betald semester. Nu är det dags att slå hål på fem vanliga myter om att vara sjukskriven.
sjukskrivning
Bild: © martin-dm / iStock

Det finns många myter om att vara sjukskriven. Som sjuk får man ofta höra om hur skönt det måste vara att bara få gå hemma och lata sig. Det är inte heller ovanligt att man blir kallad för systemutnyttjare. Nu är det dags att slå hål på fem vanliga myter om att vara sjukskriven. Det är långt ifrån den drömmen som många verkar tro att det är.

1. Sjukledighet är som en betald semester

Att vara sjukledig går inte att jämföra med en semester. Man är ju sjukskriven för att man inte mår bra. Den största delen av tiden går åt till vila och att sköta sina vardagsbestyr. Kalendern är ofta fullsmockad med läkarbesök, behandlingar, obehagliga undersökningar, fysioterapi, telefontider med mera. När man är sjuk är det inte ovanligt att man har mera att göra än en frisk heltidsarbetande människa.

2. Tid till att njuta av vardagen

När man ligger och vrider sig i smärtor är det omöjligt att kunna njuta av vardagen. Sjukdomströtthet eller fatigue som det också kallas är en form av omänsklig trötthet som inte går att vila bort. När man som sjuk får en ledig stund går den oftast åt till vila och sömn. Det är inte alltid det finns ork över för att laga mat eller sköta sin hygien. En stor del kroniskt sjuka lider av psykisk ohälsa på grund av att de varit sjuka så länge. Att njuta är något som få sjuka klarar av att göra.

3. Det är lätt att lyfta stöd

Det är allt annat än lätt att få ett löpande ekonomiskt stöd när man lider av en kronisk sjukdom. En stor del av de sjukas tid går åt till att fylla i blanketter och ringa runt mellan instanser som inte kommunicerar med varandra. Försäkringskassans läkare kör jämt och ständigt över specialistläkarnas beslut. Som sjuk får man fixa läkarintyg efter läkarintyg och göra nya ansökningar som gång på gång får avslag. Att ansöka om sjukpenning idag är en kamp som få sjuka orkar med.

4. Sjuka utnyttjar våra välfärdssystem

Det finns alltid de som försöker utnyttja systemen, men det är verkligen inget som är lätt att åstadkomma. Kroniskt sjuka kämpar i åratal för att ens få ett litet grundläggande ekonomiskt stöd, utan att lyckas. Att vara sjukskriven innebär för de flesta att leva i ständig ekonomisk ovisshet. Det är väldigt få sjuka som skulle ha ork till att utnyttja våra välfärdssystem.

5. Sjuka tycker om att ha sjukledigt

De flesta sjuka vill inget annat än att återgå till en normal vardag. Många saknar sina jobb och längtar efter socialt umgänge. Det är mycket man är tvungen att ge upp som sjuk. För de flesta är det en stor sorg att inte orka träffa vänner, vara tvungen att sluta med kära hobbyer och inte längre orka ta hand om sin familj. Att vara sjukskriven innebär ofta att vara totalt isolerad från omvärlden. Man kan lugnt säga att sjukledighet är motsatsen till semester.