Kropp & Sinne Mat & Pyssel

5 sätt bakning ökar välbefinnandet

Bakning ökar välbefinnandet hos dig och hos andra – läs mer om hur!
baka bra för hälsan
Bild: © MajaMitrovic / iStock

1. Bakning är meditativt

Som med andra enkla pysselaktiviteter kräver bakning fokus och repetition. Du mäter, häller i och rör om ingredienser, knådar och degar i ett slags samklang mellan hjärna och hand. Många som bakar vittnar om hur avstressande dessa moment kan vara, hur skönt det är att vara närvarande i ögonblicket och helt gå upp i skapandet.

2. Bakning stimulerar sinnena

Bakning engagerar sinnena. Doften av mjöl, ljudet av köksassistenten som rör, rör och rör i smeten – och så den ljuvliga smaken av en varm muffins. Må-bra-hormonerna får massor av härlig stimula!

3. Bakning när självkänslan

Att baka kräver förberedelser och fullbordan, du planerar och genomför aktiviteten. Visst blir det fel ibland, men du lär dig av misstagen och nästa gång kanske bakverket blir en fullträff. Det känns väldigt bra att öva på något och tydligt se hur man blir bättre och bättre på det.

4. Bakning utvecklar kreativiteten

Kreativitet och glädje hänger samman och bildar en god cirkel. Ju mer kreativa vi är desto gladare är vi och ju gladare vi är desto mer kreativa är vi etc. Kreativ bakning spiller över även på andra aspekter av skapandet, att göra sinnrika och vackra cupcakes kan faktiskt göra dig till en bättre problemlösare på jobbet.

5. Bakning sprider glädje

 När du bakar skapar du en win-win-situation. Du blir glad och den som bjuds på bakverk blir glad. Visst känns det fint att kunna sprida glädje i någon annans vardag? Och med en så enkel sak, dessutom.

Källor: Goodnet.org; Healthline.com; Bbc.com; Theguardian.com