Kropp & Sinne

5 tips för dig som planerar att hålla dina nyårslöften i år

Snart nytt år och nyårslöftena haglar. Det är väldigt lätt att avge nyårslöften men betydligt svårare att hålla dem. Vad måste du göra för att lyckas infria löftena?
nyårslöfte
Bild: © lsvetikd / iStock

1. Välj realistiska mål

Det är ditt nyårslöfte och ditt val. Överlag tenderar nyårslöften att vara ganska så storslagna. Det är därför de är så svåra att leva upp till. Ett bra löfte bygger på realistiska mål. Att resa jorden runt innan årets slut är kanske inte så realistiskt. Att upptäcka ett nytt land under året är desto görligare. Att förändra HELA ditt liv är kanske inte heller det mest realistiska målet. Att förändra en del av ditt liv – till exempel en flytt eller ett jobbyte – är dock fullt möjligt. Kom ihåg att stora mål och planer kräver små steg längs vägen!

2. Definiera målen tydligt

Kanske vill du gå ner i vikt? Då är frågan hur mycket du vill gå ner. Kanske vill du börja studera? Bestäm dig då för ett ämne. Kanske vill du ta bättre hand om dig själv – men HUR ska du göra det? Ju tydligare mål desto lättare blir det att uppnå dem.

3. Sätt en tidsram

Hur mycket tid du är beredd att ge dina nyårslöften avgör om du kommer lyckas hålla dem eller inte. Precis som målet i sig självt måste vara realistiskt måste du också ha en realistisk tidsram för det. Om målet är att byta jobb i år är det troligt att du behöver lite tid på dig för att hitta rätt – så undvik målsättningen att skaffa ett nytt jobb inom en månad. Ibland kan du behöva bryta ner ett större mål i mindre delar. Det är viktigt att du då ser till varje litet framsteg du gör och att inte ge upp för att du inte befinner dig där du vill vara med en gång.

4. Ge inte upp i första taget

Om du vill åstadkomma förändringar i ditt liv måste du också vara beredd på att du kan möta motgångar längs vägen. Hur bra du lyckas med dina nyårslöften och målsättningar beror i mångt och mycket på hur envis du är. Det gäller att fortsätta även när det känns tufft och att vara förlåtande mot dig själv när du tappar sugen. Du kommer trots allt tillbaka.

5. Be om hjälp

Ensam är inte alltid stark. Tvärtom kan det vara mycket lättare för dig att infria dina nyårslöften om du har backup och personer i omgivningen som hejar på dig. Hjälpen kan komma från familjen, vännerna eller från professionellt håll. Det är klart att du själv måste klara av målen men det är inget som säger att du inte får hålla i någons hand längs vägen.

Kom ihåg att…

… Alla nyårslöften ska inte hållas. Ingen kan styra över livet, vad som händer. Du kan mycket väl ställas inför situationer där du känner att det finns viktigare mål för dig. Om nyårslöftet inte känns meningsfullt för dig finns det egentligen inga skäl att hålla det.

Källa: Psychcentral.com