Forskare på King’s College i London intresserar sig för hur vi påverkas av att vistas i naturen. Tack vare modern appteknik har de i en studie kunnat följa motionärer genom deras promenader och löprundor i städerna – och då främst hur deras humör påverkas av de olika miljöerna och upplevelserna.
Sedan tidigare har det varit känt att naturvistelser kan påverka hälsan och välbefinnandet till det bättre. Det som gör King’s College-forskarnas projekt så intressant är att det tyder på att till och med en minimal exponering för naturen kan ge en positiv och ihållande hälsoeffekt.
Synen av himlen, träden och inte minst ljudet av fågelsång var återkommande glädjekällor hos de som deltog i studien. Känslan av glädje och lugn varade inte bara för stunden utan i upp till fyra timmar efter upplevelsen.
Syftet med studien är att se hur man i framtiden kan bygga gröna städer utifrån ett hälsoperspektiv:
– Från ett kliniskt perspektiv hoppas vi att forskningen kommer leda till kostnadseffektiva lösningar för att öka stadsbefolkningens psykiska hälsa, säger forskningsprojektets ledare Andrea Mechelli.
Med tanke på hur många av oss som blir glada av exempelvis fågelsång har det överraskande nog inte funnits så mycket forskning inom ämnet.
Källa: Sciencedaily.com