Djur & Natur Inredning & Mode Kropp & Sinne

Att få en blombukett kan göra dig friskare

En blombukett kan vara den bästa medicinen när man ligger i sjuksängen.
skicka blommor till sjuk
Bild: © billnoll / iStock

När en släkting eller vän ligger i sjuksängen piggar vi gärna upp personen med ett fång färgglada blomster. Vad sprider väl så mycket glädje som det? En studie i tidskriften HortTechnology visar att vår enkla gest kan göra stor skillnad för den sjuka.

I studien undersökte forskarteamet huruvida blombuketterna 90 nyopererade patienter fick hade någon som helst positiv effekt på måendet. Patienterna placerades i olika sjukhusrum. Vissa av rummen hade blommor – andra saknade blomster. Kan du gissa vilka patienter som mådde bäst?

Patienterna som låg i rum med blommor mådde markant bättre än de patienter som inte hade några blomster på rummen. De som exponerades för blommor fick lägre blodtryck och minskad oro, utmattning samt minskad smärta i kroppen. Samma patienter var också nöjdare med vistelsen i rummet.

Forskarna bakom studien föreslår att blommor fyller en viktig funktion i återhämtningen efter en operation – och för vår allmänna hälsa. Så fortsätt ge och skicka blommor till människorna i ditt liv!

Källa: HortTechnology