Spinnfiske innebär i grunden att man fiskar med ett kastspö utrustat med en fiskerulle och lina med ett bete på. Man kastar ut betet med hjälp av kastspöt och vevar på rullen för att dra hem det igen. Beten är oftast gjorda av plast, metall eller gummi. Med beten försöker man ofta efterapa andra arter som är naturlig föda för fiskar som småfisk, larver eller insekter. Konstgjorda beten kallas allmänt för drag. Rörelserna och vibrationerna som draget skapar i vattnet får fiskarna att reagera. De kan antingen tro att draget är dagens middag eller bli irriterade och villa göra sig av med störningsobjektet.
Man kan fiska de flesta rovfiskar med spinnfiske medan växtätare föredrar andra metoder av fiske. De vanligaste arter man brukar få på spinnfiske är gädda, abborre, gös, öring och regnbåge. Spinnfiske fungerar bra i både salt och sött vatten och man kan fiska både från land eller från båt.
Själva kastet finns det några olika tekniker på och alla tekniker kräver lite övning och tålamod för att lyckas med ”det perfekta kastet”. Kastet görs genom att svinga fiskespöt antingen över huvudet eller från sidan och låta rörelsen ge moment åt draget. Mot slutet av rörelsen släpper man linan och draget slungas iväg ut i vattnet. Längd och riktning på kastet beror på tre saker, vart du siktar, hur hårt du svingar och när i kastet du släpper av linan så draget flyger iväg.
Vad behöver man?
När man spinnfiskar använder man sig av olika sorters fiskerullar. Det finns några grundmodeller av rullar som passar bra för spinnfiske.
Haspelrullar
Den vanligaste modellen kallas för haspelrulle. De har helt öppen spole och fungerar med en bygel som snurrar runt spolen och styr in linan i prydliga varv. När man kastar med haspelrulle fäller man upp bygeln, håller linan under fingret och släpper linan i kastet. Haspelrullar är lätta att använda och skapar sällan knutar och är enkelt att få till långa kast med. På de flesta haspelrullarna kan man enkelt byta sida på själva veven så att rullen passar såväl höger som vänsterhänta.
Multiplikatorrullar
En multirulle används framför allt till sportfiske. På multirullen sitter spolen horisontellt och snurrar inne i själva huset av rullen. Multirullen är att föredra vid tyngre fiske som havsfiske och fiske efter stora gäddor eftersom rullen tål tyngre beten och påfrestning. När man kastar med multirulle frikopplar man spolen med en knapp och håller samtidigt fast spolen med tummen. I kastet lyfter man tummen i rätt tillfälle så draget kastas iväg.
Spolen rör sig mycket friktionsfritt och börjar lätt snurra snabbare än vad linan dras ut. Då kan det uppstå öglor som snurrar sig runt spolen som kärvar i ett ända trassel eller så kallat ”skatbo”. Det kan ta länge att reda upp trasslet och är den vanligaste orsak att avskräcka nya användare av multirullar. Det finns inbyggda bromsar och motstånd som gör att detta inte sker men gör samtidigt att kastet inte blir lika långt och det tar tid att vänja sig med hur man ställer in inställningarna rätt. Vid jerkfiske använder man nästan uteslutande multirullar.
Större multiplikatorrullar används också till trollingfiske.
Inkapslad rulle
Till inkapslade rullar hör klassiker som Abumatic från Abu-Garcia. Konstruktionen liknar den på haspelrullen med en roterande del som matar upp linan på en spole som i sin tur är stilla. Den inkapslade rullen är däremot precis som namnet antyder inkapslad i ett hölje. Sättet att kasta med inkapslad rulle liknar i sin tur mera på multirullen där man frikopplar linan med en knapp som man håller nedtryckt istället för att hålla tummen direkt på spolen.
Det här är ofta den första sortens rulle många kommer i kontakt med redan som barn eftersom den är enkel att använda och har få rörliga delar man kan stöta sig på.
Fiskespön
De tre typerna av rullar vi just nämnt har alla olika typer av spön som de passar till. För haspelrullen använder man ett spö där rullen och spöringarna sitter på undersidan av spöt. Multirullen och den inkapslade rullen sitter istället på ovansidan av spöt.
Det finns fiskespön i olika längder och styvhet. Med ett längre spö kan man oftast kasta längre men spänsten och flexibiliteten har också en stor betydelse. Med ett flexiblare spö får man mera snärt i kastet och man behöver använda mindre fysisk kraft.
Det finns vissa beteckningar på fiskespön som förklarar egenskaperna och vad de kan användas till.
- Action: antyder på hur spöt böjs, alltså dess flexibilitet. Den rankas från extra snabb till långsam. En snabb action ger ett känsligare spö där man tydligare känner vibrationer i spötoppen. En långsam action ger i sin tur längre kast men sämre känslighet vilket gör att man kan missa ett hugg.
- Kraft: Hur mycket spöt kan lyfta. Klassificeringen brukar nämnas som Heavy, Medium Heavy, Medium och så vidare.
- Kastvikt: Hur tungt drag man kan kasta med spöt. Viktigt att hålla reda på för att inte knäcka sitt spö med för tunga drag. Ett spö med onödigt hög kastvikt när man använder ett lätt drag ger i sin tur korta och dåliga kast. Kastvikt benämns i gram som till exempel 40-140g, dragets vikt står oftast utskrivet antingen på draget eller på förpackningen.
Fiskespön tillverkas i första hand av antingen grafit eller glasfiber.
Fiskelina
För att få upp fisken utan att tappa den är det viktigt med bra och rätt fiskelina. Fiskelinor delas in i två huvudkategorier, flätlinor och nylonlinor.
Flätlinor består av många tunna trådar som är hopflätade. Fördelen med flätlinor är att de blir mycket starka och stumma. Att linan är stum betyder att man känner minsta lilla hugg eller bottenstöt. Flätlinor är ett måste för vissa fisketekniker.
Nylonlinor är mycket enkelt en enkel tråd av nylon. Den töjer rätt så mycket så det kan vara svårare att känna napp och kan göra att man missar hugg. Nylonlinor har fördelen att de är nästan osynliga i vatten och passar därför till olika sorters fiske.
Alla linor kan brista av vassa tänder i till exempel gäddor. För att detta inte ska hända kan man använda sig av en tafs gjord av olika metaller där man fäster betet på. Detta gör det också lättare och snabbare att byta mellan olika drag.
Drag
Det finns en uppsjö av fiskedrag och beten på marknaden och man kan till och med tillverka sina egna. Vilket drag man väljer beror på vad för fisk man vill försöka fånga och hur omgivningen och vattnet ser ut. Val av färg och form på drag beror på vädret och på vattnets klarhet. Ibland fungerar klarare färger i grumligt vatten och ibland helt tvärtom, man måste pröva sig fram. Fiskedrag brukar delas in i 4 kategorier, spinnare, skeddrag, wobbler och jig.
Spinnare
Spinnare är oftast ganska små lätta drag med en liten kropp och en sked som roterar i vattnet när man vevar in det. Skeden skapar vibrationer i vattnet och kan locka till sig eller irritera fiskar till hugg. Vibrationerna är menade att efterlikna rörelserna av en liten fisk.
Det är viktigt att hålla koll på hur du vevar in en spinnare. För att skeden skall snurra behövs ett visst vattenmotstånd och det betyder att du måste veva in i rätt hastighet för att draget skall fungera. Vevar man för fort kan det också sluta rotera. Det kan också hända att spinnarens kropp böjs och att skeden slutar snurra därför. Så var noggrann när du fiskar med spinnare, snurrar inte skeden nappar inte fisken.
Spinnare är ett bra allrounddrag som man kan fånga de flesta rovfiskar med men är extra bra för abborre och gädda.
Skeddrag
En avlång metallbit som är böjd lite som en sked. Formen på draget gör att den börjar snurra oregelbundet i vattnet när man vevar in. De oregelbundna rörelserna efterliknar en skadad fisk som kan ses som ett lättare byte för rovfiskar.
Skeddrag är bland de enklaste dragen att fiska med. Det ända man behöver göra är att kasta ut draget, låta det sjunka en liten stund (beroende på hur djupt det är där man fiskar) och börja veva in. Man kan variera hur fort man vevar in efter smak och tycke och efter hur draget rör sig i olika hastigheter. Det skadar inte att göra ett litet ryck i spöt nu och då medan man vevar in.
Dragen är rätt så tunga på grund av att de är av metall så det är lätt att kasta dem långt. Samtidigt sjunker de rätt så fort så var uppmärksam på hur snabbt du börjar veva in efter att draget landat i vattnet.
Wobbler
En wobbler är ofta utformad som små till medelstora fiskar tillverkade i plast eller trä. De rör sig fram och tillbaka i sidled i vattnet som en fisk som simmar. De har ofta en sked i nosen som gör att draget dyker när man vevar in. Formen och vinkeln på skeden avgör hur brant wobblern dyker.
Det finns både sakta sjunkande och flytande wobblers vilket kan användas till sin fördel när man fiskar på olika djupa ställen.
Wobblern fungerar bäst om man är aktiv när man fiskar. Gör ett kraftigt ryck med spöt nu och då för att göra wobblerns gång oregelbunden och mer naturlig. Det lönar sig också att ta några sekunders paus nu och då och fiska med oregelbundna vev tag. Det är inte sällan som hugget kommer just när draget står stilla.
Jigg
Jiggar görs av olika sorters gummi och kan likna allt från maskar till ödlor och olika fiskarter. Jiggen har ofta en rörlig mjukare svans som fladdrar i vattnet och gör det mesta av jobbet.
Att fiska med gigg skiljer sig från de andra betestyperna med att man ofta fiskar längs botten och låter jiggen studsa fram när man vevar in. Det är viktigt att göra jiggens gång oregelbunden genom att ändra hastighet på vev tagen och göra små ryck här och där. Kasta ut jiggen, låt den sjunka till botten (du vet att jiggen är på botten när linan blir slapp) och veva in i intervaller med några vevtag.
Får man till tekniken är jiggar ett mycket affektivt drag för speciellt abborre men också gädda och gös.
Det finns många olika tekniker när man fiskar med jigg som till exempel vertikaljiggning. Vertikaljiggning görs från båt där jiggen hålls en bit från botten ungefär som när man pilkar. Gör ett ryck nu och då och var mycket uppmärksam på hugg. Den vanligaste fisken man fiskar med vertikaljiggning är gös.
Hur ska man fiska?
Hur man fiskar beror självklart på utrustningen och vad man är ute efter för fisk, men också vattendraget och från vilken plats man fiskar spelar stor roll. Det finns ändå några bra grundprinciper man kan följa för att ha större chans att få fisk.
För det första, var alltid tyst och väsnas inte när du fiskar. Fiskar känner av vibrationer av klamp i en båt eller på en strand och försvinner fortare än du hinner kasta ditt första kast.
Tänk också på att fiskar har bra syn och kan uppfatta rörelser och dina kast beroende på väder och vind.
Olika fiskar trivs på olika ställen och det kan variera med årstiden och vattnets temperatur. Gäddor hittar du oftast vid vasskanter och abborrar och gös vid grynnor eller djupbranter. Fiskeplatser är lite som de heliga svampställen man hittar genom åren och alla har sina favoritplatser där de nästan alltid får fisk.
Kasta av området
När man spinnfiskar har man möjlighet att fiska av ett stort område från en ända punkt. Man kan kasta rätt så långt beroende på utrustning och teknik. Störst fiskeområde täcker man självklart med båt.
Ett bra sätt att kamma av ett område är att använda sig av ”solfjäderstekniken”. Börja med att kasta så långt till vänster du kan och veva in. Om det inte nappar lägger du nästa kast några grader till höger om det föregående kastet. Fortsätt så tills du kommit så långt till höger du kan kasta från din plats, formen blir som en solfjäder. Till näst kan du beroende på djupet låta draget sjunka i till exempel två sekunder och sedan upprepa hela så solfjädern igen. Nästa varv kan du låta draget sjunka i 4 sekunder och så vidare. På det här sättet kammar du effektivt av hela området och kartlägger samtidigt djupet och formen på botten.
Nu är det dags att gå ut i friska luften och fånga fisk!
”Håll rullen ren”
För att utrustningen skall hålla och fungera bra är det viktigt att ta hand om sina saker. Det som tar mest slit och stryk när man spinnfiskar är förstås rullen. Speciellt om man fiskar i saltvatten lagras det en massa smuts och saltlagringar på rullen. Det är bra att skölja av med sötvatten och putsa rullen efter varje användning. På så vis kan du vara säker på att allt fungerar som det ska nästa gång också. Med jämna mellanrum behöver rullarna smörjas och putsas mer ingående, det kan man antingen göra själv eller föra rullen på service.
Dragen är ju i kontakt med vatten och har nästan alltid delar av metall som kan rosta. Skölj därför alltid även av dragen som använts efter en fisketur speciellt om du fiskat i saltvatten. Låt dragen torka ordentligt före du stoppar ner dem i din fiskelåda. Lämna inte fuktiga drag i lådor där de rostar och ärgar.
Dragens krokar rostar och slits och blir trubbiga med tiden och ibland går en krok av. För att ha så bra chanser som möjligt att få fisk så är det bra att slipa krokarna så de blir vassa igen. Om krokarna gått sönder går det att byta ut dem på de flesta skeddrag och wobblers medan spinnare och jiggar ofta har fasta krokar som inte går att byta.
Fiskelinan slits också med tiden. För att ha så goda chanser som möjligt att få fisk är det bra att byta lina nu och då. Samma sak gäller med tafsar och beteslås om man använder sig av sådana.
Överlag är det en bra idé att ha bra väskor och skydd för sin utrustning för att förlänga livslängden på dem.