Kultur & Upplevelser Mat & Pyssel

Så kokar du perfekt kaffe

Vill du servera riktigt utsökt kaffe som du och dina gäster sent kommer att glömma? Då kommer du att ha god användning av dessa knep.
koka kaffe
Bild: © yipengge / iStock

Det finns ett väldigt stort utbud av kaffesorter idag. Det är möjligt att smaka på en ny sort varje dag om man så vill. Att brygga gott kaffe är inte så svårt. Men vill du servera riktigt utsökt kaffe som du och dina gäster sent kommer att glömma ska du lägga följande saker på minnet.

Använd rätt kaffemått

För att koka perfekt kaffe behöver förhållandet mellan värme, malet kaffe och friskt vatten vara rätt. Tillsätter du för lite kaffe blir drycken svag. Tillsätter du för mycket blir kaffet beskt och starkt. För att få ett perfekt och jämt resultat är det viktigt att mäta upp exakt rätt mängd kaffe.

En tumregel att komma ihåg är att sätta i 60 gram kaffe per liter vatten. Detta gäller för alla kaffesorter. För att vara säker på att du lägger i rätt mängd kaffe är det en god idé att skaffa en 10-grams doseringssked.

10-grams doseringssked från Åhléns

Investera i en bra kaffekokare

För att kunna koka utsökt kaffe behöver du en bra kaffekokare. Två viktiga saker som inverkar på kaffets smak är hur lång tid det tar för kaffet att koka och att temperaturen hålls rätt. En Moccamaster håller en temperatur på 92-96 grader, vilket är den ultimata bryggtemperaturen.

Moccamaster från Åhléns

Avkalka din kaffebryggare

Vatten innehåller kalk i olika mängd. Kalkavlagringarna och smutsen i kaffebryggarens rör gör att bryggaren inte fungerar optimalt. Det är viktigt att komma ihåg att avkalka sin kaffebryggare efter cirka 40 bryggningar. Då kommer den att ha mindre ljud, hålla längre och koka det godaste kaffet. Kom också ihåg att hålla kaffekannan ren. Bakterier samlas lätt i gammalt ingrott kaffesmuts. Diska den efter varje användning. Lär dig mer om att avkalka kaffebryggare och vattenkokare här.

Använd färskt kaffe

Om du vill bjuda på bästa möjliga kaffe ska du använda en förpackning 4-5 dagar efter att den öppnats. Det är också viktigt att förvara kaffet i en lufttät kaffeburk. På så vis håller aromerna i sig längre. Häll inte ut kaffet från folieförpackningen, utan förvara hela förpackningen i kaffeburken. Kläm inte heller på foliepåsen och skaka inte om den eftersom kaffet snabbt förlorar sin smak och karaktär när det kommer i kontakt med luft.

Almedahls kaffeburk från Åhléns

Källa: Moccamaster.se