Kropp & Sinne Kultur & Upplevelser

Julpynta tidigt kan göra dig gladare

Vad är själva grejen med att börja julpynta i november? Faktiskt en ganska stor grej för många och även en bra sak, menar experter.
lycklig av jul
Bild: © Tempura / iStock

Juletid närmar sig och återigen uppstår den klassiska frågan när det är okej att börja julpynta. Om man ska lita på de experter som gör uttalanden i tidningar och tv så här års, kan det vara en bra idé att ta fram julsakerna tidigt. Det kan nämligen göra dig gladare.

– För många påminner julen om den bästa tiden i livet. När du plockar fram och ställer upp dina julsaker tänker du samtidigt på fina stunder tillsammans med familj och vänner och på jultraditioner som är viktiga för dig. Detta kan såklart också vara bitterljuvt, särskilt när en familjemedlem inte längre är i livet, säger psykoterapeuten Amy Morin till ABC News.

Morin tillägger att julpyntandet, hur bitterljuvt det än är, kan vara ett sätt att känna samhörighet med andra. När vi ställer fram jultomtarna och pyntar granen känner vi oss helt enkelt nära varandra.

På Unilad ger psykoanalytikern Steve McKeown sin syn på saken:

– I en tillvaro full av stress och oro är det skönt att ha något som gör dig glad. Att julpynta fyller den funktionen eftersom det ofta får dig att tänka tillbaka på den lyckliga barndomen, på en tid av glädje av upprymdhet.

Hur tidigt börjar du julpynta?