Fest & Lek Inredning & Mode Kropp & Sinne

Julstädning utan stress

Julen är en stressig tid för många. Mycket ska förberedas och huset ska vara rent. Det sistnämnda kan du råda bot på genom att läsa vår guide, julstädning utan stress.
Bild: © Canva

Igen har ett år passerat på nolltid. Plötsligt är vi bara några veckor från julafton och det finns fortfarande en massa saker att hinna göra innan dess. Efter senaste jul svor många än en gång att ”nästa år ska det börjas med julstädning i god tid”. Men lika väl står vi här utan att veta var vi ska börja eller hur vi ska hinna. Skulle det inte i år vara skönt med julstädning utan stress?

Hushållssysslor kan vara jobbiga. Stora som små kan kännas oöverkomliga. Men det behöver de inte vara. För att kunna njuta och slappna av på julen kan du följa vår tre veckors plan för julstädning.

Tre veckor kvar

Vardagsrummet

Vardagsrummet brukar vara den centrala samlingspunkten på julen, Därför börjar vi där. Töm ytorna på onödiga prylar och leksaker. Torka damm från alla ytor och stapla eventuella saker prydligt i högar. Passa även på att damma av svåråtkomliga ställen som lampor och persienner.

Flytta alla möbler till mitten av rummet och dammsug golvet, soffan och stolarna. Damma av kuddar, filtar och mattor. Gör redan nu rum för julgranen så går det lättare att få in den när det är dags.

Bild: © Canva

Två veckor kvar

Köksskåpen

Nu är ett bra tillfälle att få ordning på köksskåp och kylskåp. Plocka ut allting och städa skåpens hyllor. Passa på att kontrollera bäst före datum och kasta bort sådant som blivit dåligt.

Bild: © Canva

En vecka kvar

Gästrum

Kommer du att ha gäster som stannar hos dig/er är det bra att förbereda gästrummen en vecka innan jul. Se till att ha rena handdukar och sängkläder för dina gäster.

julstädning
Bild: © Canva

Köket

Rengör och sterilisera alla bords- och arbetsytor. Det samlas fettrester och smuts överallt i ett kök, så torka också av alla köksmaskiner och redskap som står framme. När du ändå är igång kan du rengöra ugnen, spisen och mikrovågsugnen.

Golv- och fönstertvätt kan du spara till sist när de övriga ytorna är rengjorda. Allra sist kan du rengöra sopkorgen och se till att du har extra soppåsar inför julhelgen.

julstädning i köket
Bild: © Canva

24 timmar kvar

Badrummet

Plocka bort överflödiga och personliga saker från badrummets ytor. Rengör ytorna och badrumsspegeln, handfatet och vattenkranarna. När du rengör toalettstolen kan du passa på att installera ett doftblock. Se till att det finns tillräckligt med tvål, WC-papper och handdukar.

städa badrummet inför julen
Bild: © Canva

Vardagsrummet

Nu är det dags för den sista finrengöringen i vardagsrummet. Ta ett sista varv med dammsugaren, torka ytor från damm och polera ytorna. Varför inte duka julbordet färdigt redan kvällen innan? Det skadar inte att ha en sak mindre att göra på själva julafton. När du är klar kan du värma en kopp glögg och känna dig nöjd med vad du åstadkommit. Njut av julhelgen, det har du förtjänat!

vardagsrum med julgran och blänkande golv
Bild: © Canva

Städjulkalender

Har du svårt att komma igång med julstädningen kan en städjulkalender vara en bra och rolig lösning! Vill du var riktigt finurlig så kan du ju köpa den i julklapp åt någon i ditt hushåll. Med Coolstuffs roliga städkalender ”Get boring stuff done” får du en städuppgift per dag. Uppgifterna är konkreta så du slipper att fundera på vad du ska ta itu med varje dag.

städkalender från coolstuff
Städkalender från CoolStuff