Inredning & Mode Kropp & Sinne

Så kan ett tyngdtäcke ge bättre sömn

De flesta har sömnbesvär någon gång i livet. Sömnsvårigheterna kan vara tillfälliga, sprungna ur en särskilt jobbig period med stress och oro. Eller så kan de vara mer bestående, som när man exempelvis har en sjukdom och/eller symtom som helt enkelt påverkar sömnen negativt. Oavsett de bakomliggande orsakerna verkar många uppleva att tyngdtäcken gör stor nytta. Det har såklart gjort oss nyfikna och här ställer vi frågan om ett tyngdtäcke verkligen kan ge bättre sömn – läs vår korta guide till vikttäcken!

Det är så många som har positiva upplevelser av tyngdtäcken eller vikttäcken, som de också kallas, att man inte kan bli annat än nyfiken på täckena.

På vilka sätt kan tyngdtäcket främja hälsan?

När beröring upplevs som positiv kan den göra så att närhetshormonet oxytocin utsöndras. Oxytocin anses bidra till ökat välbefinnande, avkoppling och minskad smärta. Tyngden från täcket känns omslutande – inte helt olik det mjuka trycket från en kram – och sägs även påminna mycket om massage. Åtminstone kan täcket ha samma välgörande effekt som massage före sängdags kan ha.

Deep Pressure Stimulation

Deep Pressure Stimulation är en terapiform man använt ganska länge nu. Begreppet dyker ofta upp i samband med autism, stress samt oro och terapiformen sägs kunna hjälpa kroppen att landa i rummet, i nuet. Att fokusera på kroppen, att känna in den kan vara ett effektivt sätt att komma till ro. Det är också därför kroppsscanning- eller kroppsmedvetandeövningar rekommenderas så flitigt (även om metoden för att nå effekten är en annan).

vikttäcke
Bild: © bymuratdeniz / iStock

Godkända av Läkemedelsverket

Det finns säkert en hel del forskning kvar att göra på kopplingen mellan att använda tyngdtäcke och få bättre sömn – sambandet mellan att mjuk beröring kan lugna är dock ganska så klarlagt. Viktigt att ha med sig i det hela är att täckena är registrerade som medicintekniska hjälpmedel hos svenska Läkemedelsverket och att arbetsterapeuter kan låna ut täckena om man har sömnsvårigheter kombinerat med stor motorisk oro. Täckenas vara är med andra ord etablerat i sjukvården i Sverige och inget hokus pokus.

Vad är ett vikttäcke och vilka täcken är bäst?

Exakt vad är ett tyngdtäcke? Enkelt förklarat är detta ett täcke som är fyllt med vikter, det är också av den anledningen det benämns vikttäcke. Det rör sig inte nödvändigtvis om blytunga material utan snarare om fyllning i form av glaspärlor och/eller polyestertrådar. Varje modell har ett x antal vikter man kan välja på. Enligt officiella rekommendationer bör man välja en tyngd som motsvarar cirka 10 till 15 procent av ens kroppsvikt. Om man exempelvis väger 80 kilo bör tyngdtäcket väga 8 till 10 kilo.

Cura of Swedens tyngdtäcken

Cura of Swedens tyngdtäcken är i dag ledande på marknaden. De utmärker sig genom två modeller i sju olika viktklasser vardera: Cura Pearl och Cura Cozy. Även om modellerna skiljer sig något åt fungerar de på samma sätt. Det är snarare en fråga om hur varmt och fluffigt man vill att täcket ska vara…

Cura Pearl

Cura Pearl är ett lättare, följsammare och svalare tyngdtäcke som innehåller glaspärlor i mikroformat. Det anpassar sig efter kroppen varför många föredrar denna modell. Läs mer!

Cura Cozy

Cura Cozy är modellen med riktig täckeskänsla. Detta vikttäcke är fluffigare, varmare och skönare under kalla nätter. Fyllningen utgörs av tvinnade polyestertrådar. Läs mer!

Somnas kedjetäcken

Somna kallar sina täcken kedjetäcken. Även här rör det sig om former av tyngdtäcken men med en något annan utformning. Kedjetäcket har två sidor: en med kedjor i galvaniserat stål och en med vadd. Man kan därför själv välja hur mycket stimulering man vill ha genom att välja sida på täcket.

Kedjetäcke

Somna kädjetäcke är företagets klassiska modell på vikttäcke. Det är en tunnare variant med ett vadderingslager.

Kedjetäcke Sensitive

Sensitive är en mjukare variant på kedjetäcket. Det har ett extra vadderingslager för en mjukare och varmare känsla.

För vilka besvär använder man tyngdtäcke?

Nedanför ger vi exempel på vanligaste skälen att använda tyngdtäcke:

  • Sömnsvårigheter
  • Stress
  • Oro
  • PTSD
  • Autism
  • ADHD
  • Alzheimers
  • Äldreomsorg
  • Kronisk smärta
  • Restless Legs Syndrome

Var kan man köpa vikttäcken?

Så var kan man köpa ett vikttäcke? Täckena är så efterfrågade att de säljs lite varstans. Det vanligaste av dem är Cura Pearl och kan exempelvis köpas på Ellos, Apoteket, Apohem samt på MEDS – eller i möbelaffärerna hemma i stan. Svensk hälsokost säljer i sin tur Cura Cozy, det lite varmare tyngdtäcket.

Källor: Healthline.com; NBCNews.com; Sensacalm.com; Curaofsweden.com; Somna.se