Ekonomi & Teknik

LED-belysning – har du koll på fördelarna?

Energisnål, miljövänlig och lätt att byta ut – har du koll på fördelarna med LED-belysning?

Belysning – och då inte bara LED-belysning – är någonting de flesta tar för givet i dag. Att gå in i ett rum och bara trycka på en knapp för att det ska börja lysa är så gott som självklart för alla. Elektrisk belysning har funnits i över 100 år och sett ungefär likadan ut under hela 1900-talet.

Modern LED-belysning

Det som skiljer den största delen av 1900-talets belysning från dagens moderna varianter är att vi i dag använder modernare lampor med LED-teknik, så kallade LED-lampor.

Varför välja LED-lampor?

Den största fördelen med LED-lampor är att de är mycket energisnåla och har lång livslängd. LED-belysning är ungefär 80 till 90 procent energisnålare än glödlampor. En vanlig glödlampa med en effekt på 40 Watt lyser ungefär lika starkt som en LED-lampa på 4 Watt.

fördelar med led-belysning
Bild: © Pornpak Khunatorn/ iStock

Det innebär att din elförbrukning sjunker och att du inte behöver byta lampor lika ofta. En annan fördel med LED-belysning är att lamporna inte blir lika varma som glöd- eller halogenlampor och de är därmed säkrare att använda.

Färgen skapar stämningen

Belysningens färgton påverkar stämningen och till och med ditt humör. Med rätt temperatur på belysningen kan du justera stämningen i ett rum.

För att boosta din kreativitet kan du behöva ett skarpare och piggare ljus. Du kanske däremot behöver ett varmare och lugnare ljus på kvällarna för att kunna slappna av.

En mängd olika färger av LED-belysning finns. Det finns till och med LED-lampor där du kan justera färgtonen för att skapa stämningen beroende på humör. Kan dessa flexibla lampor vara något för dig?

Lätt att uppgradera till LED

Det kunde inte vara lättare att uppgradera till LED-lampor. Det finns lampor som passar dina befintliga armaturer för glödlampor och lysrör. Skruva bara ut din gamla lampa och installera en ny passande LED-lampa i dess ställe.

Miljövänligare belysning

Det är inte bara den lägre energiförbrukningen som gör LED-belysningen miljövänligare än gamla lampor. De innehåller inte farliga metaller som kvicksilver, de är mindre och sparar på material, de är hållbarare och behöver därför inte bytas ut lika ofta.