Morötter med sin granna orangea färg kan användas till det mesta inom matlagning eller ätas som sådana. Morot är en basvara som alltid är bra att köpa hem. Men visste du att morötter är bland de enklare grönsakerna att odla själv? Här får du lära dig hur du lyckas med morotsodling.
Så på rätt sätt
När du sår morötter är det bra att komma ihåg några saker. Morötter växer bäst på en solig och öppen plats i de flesta sorters jord, men föredrar blandjord med mull och sand. Jorden ska vara fri från stenar och klumpar så att morötterna inte blir krokiga eller förgrenar sig när de växer.
Odla dem inte på samma plats år efter år. Fyra år på samma plats är för mycket. Då kan morötterna drabbas av sjukdomar och svampangrepp. En bra princip att följa är att byta odlingsplats vartannat år för att få så bra skörd och slutprodukt som möjligt.
Det går inte att förodla morötter eftersom de är för känsliga för omplantering. Så därför direkt på odlingsplatsen i en 1 cm djup fåra. Vattna fåran och strössla ut fröna glest. Det finns också så kallade odlingsremsor där fröna är färdigt utradade i en pappersremsa som man lägger direkt i fåran. Täck över fröna med jord och håll den fuktig.
Om du har sått för tätt kan du gallra genom att klippa av plantor där det behövs. Undvik att dra upp för tätt sådda plantor eftersom det kan skada de närliggande plantornas ömtåliga rötter.
Moroten har en relativt lång och långsam start och gror inte i under sju grader. Man kan med fördel använda sig av fiberduk för att hålla jorden fuktig och minska risken för skadedjur samt snabbar upp utvecklingen av plantorna.
När ska man så?
Man kan börja så morötter direkt jorden har torkat upp och inte klumpar sig längre. Normalt sår man i mars till juni. Så gärna i flera omgångar så har du kontinuerlig tillgång till färska morötter. Välj gärna också några olika sorter av morötter att så.
Det finns både tidiga och sena sorter (det står på fröpåsen om det är en tidig eller sen sort). De tidiga sorterna äter man direkt när man har skördat dem och de sena kan förvaras svalt under vintern. Det finns också många olika former och färger av morötter och de varierar i smak.
Det är lätt att ta hand om morötterna
Det är mycket enkelt att ta hand om sådden. Rensa bort ogräs och vattna när det behövs, annars klarar dom sig själva rätt så långt. Ibland händer det att en bit av toppen på moroten börjar sticka upp ur jorden. Då är det bra att täcka över den delen med jord för annars kan den få en besk smak och färgas grön av solljuset.
Undvik att gödsla morötterna eftersom det kan locka till sig morotsflugan som förstör skörden. Vissa sorters gödsel kan också utveckla mera blast än rötter och ge små morötter och sämre skörd.
Du kan täcka odlingen med fibertyg under hela växtsäsongen för att skydda morötterna mot insekter och ohyra. Det gör i sin tur att klimatet blir fuktigt och moroten trivs bättre i torrt och luftigt. Det betyder att blasten växer mer än rötterna och att de får mindre smak.
Du kan så morötter lite tidigare om du sår i pallkrage eller i krukor där jorden hålls varmare.
Dags att skörda
Du kan kolla när morötterna är klara helt enkelt genom att dra upp en och smaka. Låt inte de tidiga sorterna vara kvar i jorden för länge eftersom de kan spricka och tappa sin krispighet. De sena sorterna kan man däremot med fördel lämna kvar i jorden lite längre. De trivs bäst i den svala och fuktiga luften och klarar några minusgrader om du täcker in dem. Ungefär tre veckor efter att de är mogna kan de börja spricka så skörda före det.
Skörda morötterna med en grep och var försiktig så du inte skadar morötterna. Förvara morötter i en sval källare. De trivs bäst runt noll grader och inte för torrt.