Fest & Lek

Skepp ohoj – Planera ett piratkalas

Behöver du tips och inspiration för att ordna ett minnesevärt piratkalas? Då är det här inlägget för dig! Du får tips på aktiviteter, mat, dekorationer, klädsel och freebies att skriva ut.
Små pirater i en hängmatta
Bild: © Imgorthand / iStock

Aaargh! Barnkalas med sjörövartema är en garanterad hit. Du kan med enkla medel ordna ett sjörövarparty helt själv. Följ den här listan över hur du kan omvandla huset till ett sjörövarnäste eller piratskepp. Ett tema som fungerar året om.

1. Samla ihop piraterna

Skapa stämningen för kalaset redan på förhand med ett inbjudningskort i samma tema. Ett bra sätt är att göra en skattkarta som inbjudningskort. Du kan enkelt rita en karta för hand med streckade linjer och ett stort X som markerar ”skatten”, alltså festplatsen. Skriv inbjudningsdetaljerna på baksidan av kartan eller blanda in dem på kartan.

Ladda ner vårt piratinbjudningskort

Du kan ladda ner Vardagssakers piratinbjudningskort gratis här. Det kommer höja stämningen innan festen ens har börjat!

Bild: © Vardagssaker

Andra idéer för inbjudningskort är flaskpost, en målarbild med piratmotiv eller ett foto med födelsedagsbarnet i piratkostym.

Du kan också be gästerna komma i piratdräkt som gör kalaset mer spännande.

2. Välkommen till sjörövarnästet

Bygg en piratplanka som ingång till kalaset. Du kan göra den enkelt av ett träbräde med några tegelstenar eller träbitar under. Låt gästerna ”gå på plankan” in till festen för att genast komma i stämning.

Häng piratflaggor och banderoller från taket eller på möbler. Sjörövarkistor kan placeras på olika platser i huset och fyllas med godsaker eller skatter (låtsasguldmynt och pärlor från hobbyaffärer fungerar bra).

Dekorera matbordet med skatter och godsaker som passar in i sjörövartemat.

3. Piratäventyr

Sjörövare och pirater är bra på att ställa till med bråk och oväsen. Det är en bra idé att ha program som håller barnen sysselsatta. Här är exempel på några aktiviteter som passar bra på en piratfest:

 • Piratkläder: Du kan be gästerna komma färdigt utklädda till pirater eller ordna piratkläder som en aktivitet. Man kan antingen skaffa piratkläder som gästerna kan klä sig i eller låta dem tillverka sina egna. Enkla saker att tillverka är ögonlappar, duk på huvudet eller pappershattar.

  Det är lätt att tillverka piratsvärd av wellpapp som man kan linda aluminiumfolie runt för att få det att se ut som järn. Antingen kan gästerna få färdiga piratsaker att bära när de anländer eller så kan man ordna det som en gemensam programpunkt där alla pysslar sina egna saker som de sedan kan ta med sig hem efter festen.

Pirater bör ha piratnamn

Bild: © Vardagssaker
 • Piratnamn: Alla gäster bör ha ett piratnamn. Du kan skriva eller printa ut lappar med olika sjörövarnamn som till exempel -den blodtörstiga, -med kniven, -från dödsskallebukten. Lämna ett fält framför namnet där barnen kan skriva sitt riktiga namn. Låt barnen dra varsin lapp i tur och ordning och låt dem skriva sitt namn på lappen. Då blir det till exempel ”Anton den blodtörstiga” eller ”Jenny från dödskallebukten”. Skriv ut Vardagssakers piratnamnlappar här.
 • Skattjakt: Rita en eller flera skattkartor och göm små skatter dit de pekar. Låt gästerna följa kartan för att hitta skatten. Du kan också skriva ut vår skattkarta här.
Skattkarta för piratkalas
Bild: © Vardagssaker
 • Tillverka ett piratskepp: Använd en stor kartong (till exempel från ett kylskåp) och lämna övre sidan öppen. Låt gästerna måla och rita på lådan för att förvandla det till ett piratskepp. Gör det här i början av festen så färgerna hinner torka ordentligt. Då hinner gästerna också leka i skeppet.
 • Mete: Häng upp ett skynke och ordna mete där gästerna fiskar med ett metspö och du krokar fast fångsten från andra sidan av skynket, ryck i snöret när det nappar.
 • Se på en piratfilm: Det kan vara bra att lugna ner tempot på festen vid något skede. Då kan det vara passligt att titta på en film med pirattema. Samla alla framför tv:n och titta på till exempel Peter Pan, Hook eller Piraterna.
piratmat
Laga mat med pirattema enkelt med de här tillbehören.

4. Piratmat

Piratgodis
Bild: © Danilova Liliia Iilechik / iStock

Efter alla äventyr är gästerna säkert hungriga. Ett bord fyllt av piraternas plundrade mat kommer att göra susen. Det finns en mångfald av mat med pirattema. Några alternativ på rätter till kalasbordet är:

 • Piratgrogg: Byt ut etiketter på flaskor eller saftburkar med dödsskallar och benrangel.
 • Piratskepp av frukt: En halverad vattenmelon fylld med frukt. Lägg till piratflaggor på tandpetare för att göra det mera pirataktigt.
 • Kanonkulor: Kanonkulor gör du enkelt av köttbullar.
 • Skattkistor: Brownies kan du forma som skattkistor.
 • Piratkaka: Kaka formad som ett piratskepp.
 • Godispengar: Vad är en pirat utan en skatt? Chokladpengar passar perfekt, eller varför inte lakritspengar?
Piratkaka i form av en skattkista
Bild: © Carnegie42 / iStock

Pirater äter med händerna

Grillspett
Bild: © AlexRaths / iStock

Pirater är barbariska och gillar att äta med händerna. Däför passar någon form av grillspett, fruktspett eller coctailpinnar bra på ett piratkalas.

5. Ansiktsmålning

Piratpojke med ansiktsmålning
Bild: © ktmoffitt / iStock

Pirater är har ofta mustasch, skägg och tatueringar som föreställer allt ifrån dödskallar till papegojor. Om barnen är tillräckligt gamla kan du låta dem måla sina egna mustascher med ansiktsfärger. Annars kan en vuxen måla enkla sjörövarmotiv åt dem.

6. Plundring

Pirater plundrar allt de ser. Låt piratgästerna ta med sig någonting från kalaset. Det kan vara ögonlappar, pirathattar eller svärd. Man kan också redan på förhand fylla små påsar och kalla dem för ”plundringssäckar”.

Plundringspåsar som du själv kan fylla med vad du vill.