Kropp & Sinne

Vad händer om man inte kan sova?

De flesta av oss har säkert haft sömnsvårigheter någon gång i livet. Det kan ha varit i tider av sjukdom, oro eller under småbarnsåren. Samtidigt finns det många som brottas med kroniska sömnproblem och som verkligen lider fysiskt och psykiskt av att aldrig riktigt få känna sig utvilade. Vad händer i kroppen om man inte kan sova? Vi listar symtomen på sömnbrist, dygn för dygn.
så påverkar sömnlöshet kroppen
Bild: © pepifoto / iStock

24 timmars sömnlöshet

Redan efter 24 timmars sömnlöshet börjar hjärnan fungera sämre. Man får koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter, sämre omdömesförmåga och hand-öga-koordination. Det kan vara svårt att få saker uträttade på till exempel jobbet – och egentligen ska man kanske inte jobba då beslutsfattningsförmågan inte är den bästa när man inte har sovit på ett dygn.

36 timmars sömnlöshet

Efter att ha tvingats vara vaken i 36 timmar börjar kroppen påverkas negativt. Tecken på inflammation kan uppmätas i blodet, och om sömnlösheten är kronisk kan det leda till att man får högre blodtryck och kardiovaskulära sjukdomar. Sömnlösheten påverkar också hormonbalansen i kroppen negativt – bli inte förvånad om du är emotionellt instabil efter 36 timmar utan sömn.

48 timmars sömnlöshet

Två dygn utan sömn – nu orkar hjärnan och kroppen inte mer. Den stänger av sig själv i form av så kallad mikrosömn. Med mikrosömn menas omedvetna korta sovstunder, att man får blackouter oavsett vad man gör just då. Man pendlar mellan just dessa blackouter och desorientering under de vakna stunderna. Det är med andra ord väldigt svårt att upprätthålla ett fokus på det man gör.

72 timmars sömnlöshet

72 timmars sömnlöshet innebär tre dygn utan sömn. Det är överlag svårt att fungera under omständigheterna – både hjärnan och kroppens övriga funktioner går på lågvarv. Koncentrationen, motivationen samt uppmärksamheten har tagit tillfällig skada av sömnbristen och i det här läget kan man börja hallucinera.

Sömnlöshet är inte bra. Framför allt inte om den är kronisk, då det kan ge långvariga sjukdomar. Prata med din läkare om du inte kan sova! Det finns hjälp att få.

Källa: Everydayhealth.com