Kropp & Sinne

Varför luktar bebisar så gott?

Nej, ingen inbillning. Bebislukt finns verkligen på riktigt.
bebislukt
Bild: © nmaxfield / iStock

Det är inte babypuder, salvor eller våtservetter som gör att man gärna andas in doften från bebisar. Skälet till att de luktar så gott är ett annat. Under sina sex första veckor i livet har de en helt egen mjölk- och sötaktig doft som uppfyller oss med en rentav berusande glädje.

I en 2013-studie – kan läsas i tidskriften Frontiers in Psychology – med enbart kvinnliga deltagare kunde forskare visa att bebislukt aktiverar hjärnans belöningssystem, med andra ord lustcentrum i hjärnan.

Samtliga av de 30 kvinnorna i studien reagerade likadant på bebislukten, och oavsett om de hade fött eller inte fött barn själva. Forskarna tror att reaktionen är naturens sätt att hjälpa oss att ta bättre hand om nyfödda barn.

De positiva känslorna vi får av att dofta på bebisarna gör nämligen att vi orkar det där lilla extra, även när föräldraskapet gör oss helt slutkörda.

Hur reagerar män på bebislukten? Det finns dessvärre inte tillräckligt mycket forskning om detta. Märkligt att inte männen involverades i studien från början, tycker vi och väntar på att forskarna ska ta tag i saken.