Kultur & Upplevelser

Vilken streamingtjänst är bäst?

Vilken streamingtjänst är bäst? Här går vi igenom några bra saker att tänka på när du ska välja streamingtjänst.
streamingtjänster
© via Canva

I dagens digitala värld har streamingtjänster blivit ett otroligt populärt sätt att konsumera underhållning. Vare sig du är intresserad av filmer, TV-serier eller dokumentärer har streamingtjänster som Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, och HBO Max stora utbud. Men vilken streamingtjänst är bäst för just dig?

Här går vi igenom saker som är bra att tänka på när du väljer streamingtjänst.

Se över dina tittarvanor

När du väljer streamingtjänst är det en god idé att börja med att se över dina tittarvanor. Vilken typ av innehåll föredrar du att titta på? Gillar du serier och filmer från Hollywood så kanske Netflix eller HBO Max är rätt för dig. Är du ett fan av Disneyfilmer och Marvels universum så är Disney+ ett bättre val. Diseny+ har också ett stort dedikerat utbud för barn.

Utbudet av originalinnehåll

Nästa steg är att se över det som gör varje streamingtjänst unik, nämligen utbudet av originalinnehåll. Netflix betraktas ofta som den ledande streamingtjänsten när det gäller originalinnehåll. De har satsat stort på att producera egna serier och filmer under de senaste åren och har fått flera framgångar och utmärkelser för sitt arbete.

Några av Netflixs kändaste originalserier är till exempel:

  •  Stranger Things
  • The Crown
  • Narcos
  • Orange is the New Black
  • House of Cards
  • Ozark
  • The Witcher

Disney+ har originalserier som The Mandalorian och WandaVision. Amazon Prime Video har The Marvelous Mrs. Maisel och Jack Ryan. Om originalinnehåll är viktigt för dig lönar det sig att välja en streamingtjänst som erbjuder den typ av program som intresserar dig mest.

Vad kostar streamingtjänsterna?

Idag prenumererar vi på en uppsjö av tjänster. Därför är det bra att också hålla koll på att streamingtjänsterna är prisvärda. Kostnaderna för streamingtjänster varierar beroende på tjänst och vilket land du befinner dig i. Ofta lönar det sig att teckna en årsprenumeration istället för en månatlig, ifall man vet med sig att man kommer vilja fortsätta prenumerera. Överväg dina tittarvanor och budget när du väljer en streamingtjänst.

Netflix

Priset varierar mellan 99 och 179 kronor per månad

HBO Max

Priset är 89 kr per månad. Du kan spara 34 % om du väljer ett årsabonnemang för 699 kr, som du betalar i förskott.

Disney+

Disney+ kostar 89 kr/månad. Du kan spara över 15 % med ett årsabonnemang för 890 kr/år. Det blir tolv månader till priset av tio.

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video ingår som en del av Amazon Prime-medlemskapet, vilket också ger dig andra förmåner som gratis frakt på Amazon-köp.

En månadsprenumeration kostar 59 kronor i månaden, medan en årsprenumeration kostar 549 kronor.

vilken streamingtjänst är bäst
© via Canva

Användarvänlighet

Användarvänlighet är en annan faktor att se över. Om du inte vill kämpa med en svår navigering eller dåligt gränssnitt lönar det sig att välja en streamingtjänst som är enkel att använda. Netflix och Disney+ är kända för att ha enkel navigering, medan Amazon Prime Video kan vara lite mer utmanande för nybörjare.

Kan jag titta offline?

Vill du ha möjligheten att ladda ner innehåll och titta offline? Alla streamingtjänster erbjuder tyvärr inte den möjligheten. Netflix och Amazon Prime Video har båda denna funktion, medan HBO Max och Disney+ inte har den.

streamingtjänster för barn
© via Canva

Vilka streamingtjänster passar för barn?

Av de streamingtjänster som finns tillgängliga har Disney+ det bästa utbudet för barn. Disney+ har dedikerat innehåll för barn och har ett stort utbud av familjevänliga filmer, TV-serier och animerade klassiker.

Andra streamingtjänster som kan vara lämpliga för barn är Netflix och Amazon Prime Video. De erbjuder båda barnvänligt innehåll. Netflix har till exempel animerade serier så som Trollhunters och Kipo and the Age of Wonderbeasts, samt live-action-filmer som Enola Holmes och Jumanji: Welcome to the Jungle. Amazon Prime Video har animerade serier som Peppa Pig och Creative Galaxy, samt live-action-filmer som The Adventures of Tintin och Paddington.

Netflix har också ett utbud av barnprogram på svenska. Samma gäller Disney+, där man kan titta på animerade Disney-klassiker på svenska.

I slutändan är det viktigt att undersöka utbudet av barnvänligt innehåll på varje streamingtjänst och välja den som bäst passar dina barns tittarvanor och preferenser.

Är du ett fan av zombieserier?

Är du ett fan av de omåttligt populära zombieserierna? Då ska du passa på att kolla in vårt inlägg om att hitta en zombiserie som passar dig.