Kropp & Sinne

6 huskurer mot gasig mage

Ätit för mycket julmat och fått en gasig mage på köpet? Många känner att de har en uppsvälld mage efter julhelgen och vill gärna få bukt med den så fort som möjligt. Vilka är de sex mest effektiva huskurerna mot gaserna?
dålig mage julmat
Bild: © luza studios / iStock

1. Motionera mera! Upplever du att du möter ovanligt många motionärer på juldagen? Det kan ligga något i det. Efter allt ätande på julafton är det skönt att röra på sig. En promenad kan hjälpa dig att få igång hela kroppen – inte minst tarmarna.

2. Drick vatten Drick citronvatten och/eller ljummet vatten för att minska magbesvären. Citron hjälper kroppen att snabbare bryta ner maten som orsakar gaserna och lite varm vätska kan faktiskt mjuka upp och lindra. Intag av vatten är absolut nödvändigt för att den gasbildande maten ska kunna ta sig igenom matsmältningsapparaten.

3. Drick pepparmynts- eller kamomillte I kombination med värmen gör pepparmyntan eller kamomillen i tekoppen så att tarmarna lättare kan slappna av. Därmed minskar också de eventuella kramperna i buken och matsmältningen kan fortgå i lugn och ro.

4. Lindra med värmekudde Värmebehandling med hjälp av en värmekudde kan ge smärtlindring, och det kan ju göra ganska ont i magen när den är gasig och uppsvälld. Precis som värmekudden kan ge spända och värkande muskler avkoppling har den en lugnande verkan på magen. När tarmarna är avslappnade bildas inte lika mycket gaser i magen.

5. Skippa viss mat Efter julätandet av fet mat kan det vara en bra idé att äta såväl mindre som lättare portioner. En vanlig grönsallad och/eller en skål med kefir kan vara ganska lagom. Men se i övrigt upp med mjölkprodukterna! Fibrer är i normala fall mycket tacksamma att få i sig, men inte när du är uppsvälld. Då kan de göra symtomen värre. Det finns kryddor som motverkar en gasig mage – prova till exempel att krydda maten med svartpeppar, fänkålsfrön, rosmarin och basilika. Ananas är en förträfflig frukt när du vill lätta på trycket i magen. Dess naturliga enzymer bryter ner proteinet snabbare och motverkar den tunga mättnadskänslan.

6. Undvik svälja onödig luft När du äter snabbt, dricker med sugrör eller tuggar tuggummi sväljer du extra mycket luft. Den överblivna luften späder på gaserna i magen och kan göra buken ännu mer uppsvälld.

Källor: Expressen.se; Healthline.com; Huffingtonpost.com