Djur & Natur Kultur & Upplevelser

7 resmål med perfekt turkost vatten

Visst är det något väldigt vackert och lugnande med färgen blå?

Människan har i alla tider beundrat himmel och hav. Att stå och titta ut över ett klarblått hav och en kristallblå himmel minskar stressen i både kropp och själ. Det här är en lista över platser i världen där vattnet är så blått och turkost att man helt enkelt inte kan slita sina ögon från det.

1. Maldiverna

blått vatten
Bild: © EXTREME-PHOTOGRAPHER / iStock
Perfekt turkost vatten hittas bland annat i Maldivernas paradisiska övärld.

Maldiverna finns i Indiska oceanen och har över tusen öar och sandbankar. En lagun med kristallklart vatten sträcker sig runt öarna. Vackra korallrev och ett rikt undervattensliv väntar den som besöker Maldiverna.

2. Crater Lake, Oregon

blått vatten
Bild: © Spondylolithesis / iStock
Ofattbart hur vackert det är när blått vatten övergår i turkos och himmel, berg och vatten smälter samman…

Crater Lake finns i Oregons nationalpark och är en av de djupaste sjöarna i USA. Djupet ger sjön den vackra marinblå nyansen. Det djupaste man mätt i sjön är cirka 600 meter.

3. Plitvicesjöarna, Kroatien

blått vatten
Bild: © Remedios / iStock
Grönt och turkost vatten i harmoni.

I Kroatien finns Plitvicesjöarnas nationalpark som är känd för sin kedja av 16 sjöar. De är anslutna till varandra genom vattenfall. Turister som besöker området kan gå längs vandringsstigar för att se de vackra sjöarna.

4. Aitutaki Lagoon

blått vatten
Bild: © PietroPazzi / iStock
Tackar inte nej till att snorkla i Aitutaki Lagoon…
Paradisiskt var ordet!

Aitutaki sägs vara den vackraste ön i Stilla havet. Lagunen är kolossal i turkos och blått, full av fiskar i granna färger. Lagunen omges av små öar med vita stränder och palmer som vajar i vinden.

5. Knip Beach, Curacao

blått vatten
Bild: © Wicki58 / iStock
Knip Beach på Curacao brukar räknas till en av de bästa stränderna i världen.

Knip Beach finns på den västra sidan av den Karibiska ön Curacao. Med vita stränder och korallrev har stranden flera gånger nominerats till en av de bästa stränderna i världen. Vattnet är klart azurblått och har sagts vara det blåaste vattnet i världen.  

6. Navagiostranden, Grekland

blått vatten
Bild: © simonbradfield / iStock
Ett spektakulärt turkost vatten vid Navagiostraden på grekiska ön Zakynthos.

Navagiostranden är en av Greklands populäraste sevärdheter och ligger på ön Zakynthos. Navagio betyder skeppsvrak. Stranden har fått sitt namn efter ett strandat skepp som ligger på stranden på öns nordvästra sida. Miljoner människor besöker Navagiostranden varje år för att bada i det turkosa vattnet.

7. Blå lagunen, Island

blått vatten
Bild: © powerofforever / iStock
Man behöver inte bege sig utanför Norden för att få uppleva perfekt turkost vatten.

Belägen mitt i ett lavafält är Blå lagunen en av de mest besökta platserna på Island. Lagunen är ett av världens många naturliga underverk. Vattnet som är varmt har fått sin blåa färg av mineraler som kiseldioxid och svavel. Det finns också över 200 olika mikroorganismer i vattnet, vilket gör att det blir turkosblått.