Kropp & Sinne

7 typer av fibromyalgismärtor

Fibromyalgi är ett smärtsyndrom som bland annat kännetecknas av utbredd värk. Smärtorna kan sitta i musklerna och lederna – och på de mest konstiga och oroväckande ställena i kroppen. Visserligen delar de som är drabbade erfarenheten av svåra och stundom väldigt begränsande smärtor, men hur ont det gör och hur värken kan kännas är individuellt. För att visa hur komplexa fibromyalgismärtorna är kommer vi här dela upp dem i sju typer av smärtor. Man kan känna alla smärtorna samtidigt.
fibromyalgi smärta
Bild: © xubingruo / iStock

1. Hyperalgesi

Hyperalgesi är den medicinska termen för hur exempelvis fibromyalgikroppen signalerar och tolkar smärta. Hjärnan hos en person med fibromyalgi skruvar upp volymen på de smärtsignaler nerverna skickar till den. Så kommer det sig att det som på en ”frisk” person inte gör ont kan skicka stötar av smärta genom fibromyalgikroppen, att smärtan känns akut även om den inte är det. Akut eller ej är smärtupplevelsen ändå densamma: det gör ont.

2. Utbredda muskelsmärtor

Fibromyalgi förknippas främst med muskuloskeletal smärta, smärta i mjukdelarna eller i musklerna. Måttstocken vid diagnosställning är 18 triggerpunkter – så kallade tender points – där läkaren trycker med ett exakt uträknat fingertryck. Vid värk på minst 11 av de 18 punkterna kan det vara ett tecken på fibromyalgi. Smärtan begränsas dock inte till triggerpunkterna. Många dagar känns det som om varje muskel i kroppen har blivit söndermisshandlad eller överkörd av en ångvält, som när man har åkt på en rejäl influensa. Smärtorna kan vara brinnande, molande, krampande etc. Det värker oftast mest i nacke, axlar, armar och ben, men skrämmande nog kan man också få svåra bröstsmärtor, då beroende på inflammation i bröstkorgen.

3. Ledvärk

Många med fibromyalgi har ledvärk. Lederna känns svullna och ömma. Till skillnad från när man har exempelvis reumatisk artrit pågår ingen reumatisk och degenerativ inflammation i lederna. Smärtan kan dock vara svår att leva med, i synnerhet då den tenderar att centrera sig kring käkleden, som vid den oerhört smärtsamma diagnosen TMJ.

4. Allodyni

Allodyni är ett annat exempel på hur smärtkänslig en person med fibromyalgi kan vara. Det medför en överkänslighet mot beröring, att något så mjukt som kontakten mellan huden och kläderna och en lätt smekning kan göra så ont att man inte vet vart man ska ta vägen.

5. Neuropatisk smärta

Neuropatisk smärta eller nervsmärta ger upphov till märkliga nervsensationer. Det kan kännas som om det kryper, brinner eller kliar i nerverna, under huden. Jättekonstigt! Händerna och fötterna kan också domna bort, som att man tappar känseln i dem. För en kort, kort stund kan man då även tappa kontrollen över extremiteterna.

6. Huvudvärk

Många med fibromyalgi dras dessutom med en migränliknande huvudvärk. Huvudvärken är vanligen spänningshuvudvärk, som i sin tur kan utlösa just migränanfall. Förutom smärtorna är det sömnbristen och oron som är bovarna till huvudvärken.

7. Magsmärtor

Personer med fibromyalgi löper 50 procent större risk att få IBS än personer som inte har det. IBS är förkortningen för engelskans Irritable Bowel Syndrome. Ett av dess mest karakteristiska symtom är buksmärtor. Buksmärtorna kommer sig av den störda tarmfunktionen. När man har IBS har man inte så sällan en gasig och uppsvälld mage, diarréer och/eller förstoppning.

Källor: Verywellhealth.com; Fibromyalgi.se; Lakartidningen.se; 1177.se