Kropp & Sinne

7 vanliga drömmar och vad de symboliserar

Har du ständigt återkommande drömmar? Har du funderat över om de kan betyda eller symbolisera något som händer i ditt verkliga liv? Det här är sju vanliga drömteman som du behöver veta om.
tyd dina drömmar
Bild: © CarlaMc/ iStock

Man skulle kunna tro att drömmar bara är sagor som våra hjärnor hittar på medan vi sover, men de kan faktiskt innehålla budskap som vårt omedvetna försöker göra oss medvetna om.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att våra drömmar skulle betyda något speciellt. Men genom att själva studera våra drömmar kan vi bli mer självmedvetna och få en större förståelse för problem vi har i livet. Enligt många drömforskare är drömmar ett universellt språk som skapar bilder av emotionella koncept.

Har du ofta återkommande drömmar?  Det här är sju vanliga drömteman som kan vara bra att veta om.

1. Du tappar bort dig eller blir instängd

Drömmer du ofta om att du tappar bort dit i skogen, i en byggnad eller i någon form av labyrint? Det här kan tyda på att du är osäker på vilket steg som är rätt att ta i en viss situation i det verkliga livet. Den här typen av dröm kan återspegla psykiska, fysiska, emotionella eller finansiella problem du har.

drömma om att tappa bort sig i skogen
Bild: © gremlin/ iStock

2. Att råka ut för bilproblem

Du kanske har drömt om att du är i en bil eller befinner dig i närheten av en bil som råkar ut för problem. Kanske går motorn sönder, kanske får den punktering eller råkar ut för en krock. Du kan antingen vara förare eller medpassagerare.

Den här typen av dröm kan betyda att du känner att du inte har kontroll över en viss situation i det verkliga livet. Det kan också betyda att du är på väg att stöta på problem som ditt omedvetna försöker förvarna dig om.

3. Missade tillfällen

Har du någon gång drömt om att missa bussen, tåget, färjan eller kanske ett flygplan? Ibland missar du det med bara någon sekund. Eller du kanske drömt om att komma försent till en arbetsintervju. Det här kan symbolisera något du ångrar att du inte gjort i det verkliga livet.

4. Att bli underkänd i ett prov

Man skulle tro att det är människor som går i skolan som oftast drömmer om att bomma ett prov, men så är det inte. Har du drömt om att du är oförberedd inför ett prov, att du inte hittar klassrummet eller att du inte har den utrustning som behövs för att genomföra det?

Det här kan betyda att du står inför prövningar i verkligheten. Du känner dig ängslig över framtiden.

drömma om att bli jagad
Bild: © THEPALMER / iStock

5. Att vara jagad

Det är vanligt att folk som lider av ångest drömmer om att bli jagade. Oftast är vi jagade av ett djur, en människa eller av något vi inte riktigt kan identifiera. Det här kan betyda att vi flyr från en situation i det verkliga livet eftersom vi kanske inte känner oss redo för att möta den. Det kan till exempel handla om känslor av sorg eller känslorna som en skilsmässa förorsakar.

6. Att tappa tänderna

Att tappa tänderna är ett väldigt vanligt drömtema som många känner igen. Har du drömt att tänderna faller ut eller att du har gluggar i munnen? Då kan det betyda att du känner dig osäker, oattraktiv eller otillräcklig. Det kan handla om skolan, din arbetsplats eller ett förhållande du är i. Du är rädd för att skämma ut dig eller för att bli dömd av andra.

drömma om att falla eller drunkna
Bild: © Mutlu Kurtbas / iStock

7. Att falla eller sjunka

Ett vanligt drömtema är också att falla från en byggnad eller sjunka ner i havet. Det här tyder på att du känner dig hjälplös och överväldigad i det verkliga livet. Du kanske inte är nöjd med din livssituation och behöver göra nya val i livet.

Tyd dina drömmar

Vill du lära dig tyda dina drömmar och förstå vad ditt undermedvetna försöker säga dig? Den här boken tar upp de vanligaste symbolerna i drömvärlden och sorterar dem från A till Ö. Dessutom innehåller den fascinerande fakta om vår hjärna, varför vi drömmer och hur vi sover. Beställ boken här.

Bild: © Lizzie Cornwall/ Tukan förlag

För drömdagbok

Är du intresserad av att följa med och tolka dina egna drömmar? Det gör du enklast med en drömdagbok som denna. I boken skriver du ner dina drömmar för att minnas dem bättre. Sedan kan du slå upp drömsymboler i bokens drömlexikon. I boken finns också en guide till drömtolkning och förklaringar av vanliga begrepp.