Kropp & Sinne

Forskare kan ha upptäckt varför stress ger grått hår

Kopplingen mellan stress och grått hår har haft något av en anekdotisk karaktär – fram till i dagarna. Nu har forskare vid Harvard nämligen upptäckt varför håret tenderar att bli grått när vi är stressade – i alla fall hos möss.

Det var alltså i dagarna som Harvardforskare delade med sig av det nya rönet i tidskriften Nature. För att bena ut hela orsakskedjan har forskarna genomfört en rad experiment på svarthåriga möss.  

Efter flera försök kom de slutligen fram till att den bakomliggande orsaken varken ligger i immunförsvaret eller kortisolet. Den är direkt kopplad till det sympatiska nervsystemet som skickar ut stresshormonet noradrenalin.

Noradrenalinet skickar signaler vidare till stamcellerna som bildar hårfärgen – och förstör de färgbildande cellerna i hårsäckarna. Förstörelsen är permanent.

grått hår stress
Bild: © andresr / iStock

För att trigga processen hos mössen utsattes de för akut stress, och detta genom injektioner av ett ämne som i sin tur gav upphov till en svidande smärta. Två tre veckor senare hade partier av mössens päls fått en ljusgrå nyans.

Det är ännu inte säkert att exakt samma process sker hos oss människor, men forskarna tror sig åtminstone ha hittat en viktig pusselbit i ett våra stora biologiska mysterier. Läs vidare på Science Daily och/eller Sveriges Radio.