Kropp & Sinne Kultur & Upplevelser

Netflixserien Awake visar vad som händer efter 24 timmar utan sömn

Hur bra tror du det går att tävla om 1 miljon dollar efter 24 timmar utan sömn?

Awake: The Million Dollar Game
Bild från Netflix Awake: The Million Dollar Game

Ingen är på topp efter 24 timmar utan sömn. Alla vi som brottas med sömnsvårigheter vet hur tungt det kan vara för hjärnan och resten av kroppen att ligga vaken timme efter timme – och än värre att fungera dagen efter.

I juni 2019 släppte Netflix serien Awake: The Million Dollar Game. Awake är en tävling där deltagarna först är vakna i ett dygn och sedan tävlar i flera fysiskt och mentalt krävande grenar. Konceptet är förstås väldigt underhållande.

Bild från Netflix Awake: The Million Dollar Game

Awake: The Million Dollar Game gör också många viktiga poänger. På ett roligt och tydligt sätt visar de olika tävlingsgrenarna hur svårt det är att fungera som vanligt när man är drabbad av sömnlöshet.

Deltagarna räknar bland annat ören och ska komma ihåg exakt hur många de räknat medan de utför de andra grenarna. Försök själv att hålla reda på 30 000+ ören! Inte så lätt när sömnlösheten omedelbart ger koncentrationssvårigheter.

Tävlarna trär även en tunn, tunn tråd genom 20 nålar, fångar och balanserar föremål samt fattar livsavgörande beslut. Utan att röja för mycket av tävlingsresultaten kan vi konstatera att det går sådär för deltagarna i Awake: The Million Dollar Game.

Men det finurliga med denna nya serie på Netflix är att den bjuder på ren och skär infotainment. Faktarutor poppar upp på skärmen och förklarar varför det är så svårt med balansen eller finmotoriken när man har varit vaken i över 24 timmar.