Ekonomi & Teknik Inredning & Mode Mat & Pyssel

Pepparkakshus med belysning

Så slog den fantastiska tanken att man kan göra pepparkakshus med belysning oss – eller varför inte en hel julby när man ändå håller på!?
göra pepparkakshus
Bild: © Shaiith / iStock

Det är en alldeles viss känsla att varje jul sätta upp sin egen lilla julby. Somliga har en by i porslin medan andra väljer att göra en i pepparkaksdeg. När vi kom på att man kan ha belysning – exempelvis en batteridriven ljusslinga – i pepparkakshuset kände vi aha. Det här är ju egentligen inget nytt, utan hemma hos många ett beprövat julpynt. För oss är det dock en kul nymodighet.

göra pepparkakshus
Bild: © Shaiith / iStock

Tänk om vi istället för att göra ”bara” ett pepparkakshus gjorde flera mindre hus och satte samman dem till en liten by. Dubbel-aha! Så föddes alltså idén att göra en pepparkaksby med julbelysning.

göra pepparkakshus
Bild: © Shaiith / iStock

Vad gäller att göra pepparkakshus finns inga rätt eller fel. Som vårt inspirationsinlägg med 11 pepparkakshusmodeller visar är det bara kreativiteten som sätter gränserna för hur husen blir. Använd gärna pepparkaksformar att stansa ut figurer till julbyn med, för att underlätta julpysslet något.

göra pepparkakshus
Bild: © Shaiith / iStock

Genom att stansa ut pepparkaksstjärnor i olika storlekar och stapla dem på varandra kan man enkelt göra pepparkaksjulgranar med tredimensionell karaktär, som exempel. Det blir också väldigt fint att befolka pepparkaksbyn med sina gamla julfigurer i porslin, plast eller vilka material de än är gjorda i. Eller varför inte göra nya i marsipan, som på bilderna?

göra pepparkakshus
Bild: © Shaiith / iStock

Givetvis förtjänar julbyn med pepparkakshusen en vackert vintrig miljö. Det är inget som inte lite bomull kan ordna!