Stressymptomen smyger sig ofta på. Kanske att man får känningar i ett tidigt skede men tänker Äsch, det där är väl inget att hänga upp sig på och kör på som förut. Eller i ännu högre fart, som så många gör. Det är viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler i tid, annars kan man bli allvarligt sjuk av stress. Där vill man verkligen inte hamna – snälla, ta hand om dig! Lyssna på kroppen så gott du kan.
Sömnsvårigheter
Ett av de vanligaste och första tecknen på stress är sömnstörningar, rentav sömnsvårigheter. Störningarna kan innebära att man har svårt att somna in och/eller att man vaknar ofta. Konsekvensen blir att man inte känner sig utvilad nästa dag. Stressen späs då på ytterligare och även nästa natt kan man ligga och vrida och vända på sig, utan att kunna sova.
Koncentrations- och minnessvårigheter
När man är stressad får man svårare att upprätthålla koncentrationen. Det blir även svårare att minnas saker – glömskhet kan bli en del av vardagen. Förlägger du saker lite för ofta för att det ska kännas bekvämt? Det kan bero på stress.
Överkänslighet för sinnesintryck
Överkänslighet för sinnesintryck – exempelvis för ljud och ljus – är ett annat vanligt stressymptom. Man kan bli alldeles yr av intrycken.
Svajig sinnesstämning
Humöret kan åka bergochdalbana vid stress. Man kan känna sig alltmer nedstämd, ångestfylld och orolig. Det blir vidare lättare att fastna i negativa tankemönster och faktiskt kan det bli en riktig utmaning att bryta dem.
Svårare att leverera och känsla av tidsbrist
När man är inne i ett stressmönster är det inte ovanligt att man till slut får svårt att leverera arbetsuppgifter i tid. Man kan må riktigt dåligt vid blotta tanken på krav och kan gå runt med en ständig känsla att tiden inte räcker till – för någon eller något.
Kroppsliga stressymptom
Stressen ökar spänningarna i kroppen. Man kan få ont, ont i huvudet, magen, ont i nacken, axlarna och ryggen. Inget vidare stressymptom! Usch. Därutöver kan immunförsvaret försämras och därmed ökar mottagligheten för infektioner och virus. Även blodsockret kan höjas, pulsen öka och hjätat rusa.
Begränsat socialt liv
Stressen kan leda till att man väljer bort det sociala liv som egentligen får en att må bra. Man skippar exempelvis saker som vila, sina intressen, träning samt att träffa familj och vänner. Sexlusten kan påverkas drastiskt till det sämre, bli näst intill obefintlig.
Försämrad återhämtningsförmåga
Vila och återhämtning är A och O för att man ska lyckas stressa ner. Kruxet med stress är att den försämrar återhämtningsförmågan. Hur mycket man än vilar är det som om man aldrig blir pigg igen, tyvärr.
Att stressa farligt mycket är uppenbarligen inte bra. Om du befararar att du är fast i ett stressbeteende som du inte kan ta dig ur är det viktigt att du söker hjälp hos sjukvården. Du behöver inte stå ensam. Försök också att få stöd från familj och vänner. Kom ihåg att du är värdefull och förtjänar så mycket mer än att konstant må dåligt.
Källa: Hjarnfonden.se