Djur & Natur

5 fantastiska fakta om regnbågar

Hur mycket vet du om regnbågar?
fakta om regnbågar
Bild: © Fenne / iStock

Om du frågar oss finns det nästan inget mer magiskt än regnbågar. Varje gång vi ser en regnbåge slår det oss hur vacker vår jord är. Känner du samma sak inför fenomenet? Då är du säkert också nyfiken på fantastiska fakta om regnbågar – så häng med här!

1. Regnbågen bildas i en regndroppe

En regnbåge bildas när solljuset bryts i en vattendroppe:
– En del av det ljus som kommit i droppen reflekteras, det vill säga speglas, i droppens bortre yta, och lämnar sedan droppen samtidigt som ljusstrålen bryts ytterligare en gång, menar SMHI i en av artiklarna i deras kunskapsbank.

2. Det finns primära och sekundära regnbågar

Regnbågen kan utgöras av två bågar, den primära respektive den sekundära regnbågen. Sekundära regnbågar uppstår när ljuset speglas två gånger i vattendroppen i stället för bara en gång. Den sekundära bågen är svagare än och hamnar utanför den primära. Mellan den primära och den sekundära regnbågen har himlen vanligen en mörkare nyans än resten av himlen.

3. Reflekterad regnbåge kan ibland synas

Det finns också något som kallas reflekterad regnbåge. Den reflekterade bågen bildas när solljuset även reflekteras mot en lugn och stilla sjö. Då är det som att ytterligare en liten båge syns, om än med en något annorlunda form.

4. Regnbågens färger blir färgen vit tillsammans

Eftersom de olika färgerna i regnbågen bryts olika mycket och på olika våglängder får regnbågarna ett slags naturgiven ordning. När du räknar den primära regnbågens färger utifrån är ordningen på dem röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett. Häftigt nog är färgerna i den sekundära regnbågen åt andra hållet, det vill säga att färgen röd är innerst. Kan du gissa vilken färg som blir när de sju regnbågsfärgerna sammanstrålar? Färgen vit.

fakta regnbåge
Bild: © Henrik_L / iStock

5. Regnbågar kan vara röda och rosa…

… och detta sker då i soluppgången eller solnedgången. Vad beror de annorlunda färgerna på? Att regnbågen är röd eller rosa har bland annat att göra med att luftpartiklarna sprider kortvågigt ljus så intensivt att det mera långvågiga röda ljuset dröjer sig kvar, menar SMHI.

Källa: SMHI.se