Kultur & Upplevelser

5 författare från Nigeria – och deras främsta böcker

När man inte kan eller vill resa utomlands kan man ändå resa i tanken, i fantasin, i läsningen...
flagga Nigeria
Bild: © MajaMitrovic / iStock
Nigerias flagga.

Med denna lista över fem författare från Nigeria och deras främsta böcker vill vi uppmuntra dig att utforska världen – om än hemma i soffan. Förutom lysande litterär kvalitet bjuder samtliga böckerna på episka människoöden i det vardagligaste, vare sig handlingarna utspelar sig i Nigeria eller i USA.

1. Chinua Achebe

Allt går sönder
Bild: © Chinua Achebe / Bokförlaget Tranan
I Allt går sönder av Chinua Acheba kämpar Okonkwo hårt för att leva upp till samhällsidealen. Han driver på sin familj, sina bundsförvanter vansinnigt mycket och till slut brister allt. Ingen orkar leva med sådana krav.

Chinua Achebe (1930-2013) är en ikon för nigeriansk litteratur. Under sin levnad hade han dubbla karriärer: en i Nigeria och en i USA. Hans böcker har under decennier lästs över hela världen och ibland låter man dem symbolisera afrikansk kultur i allmänhet – men det gör de inte. Achebe skrev på engelska och det är från detta språk hans böcker översatts till svenska. Böckerna utspelar sig i brytpunkten mellan förkolonial och kolonial tid och skildrar olika stammar liksom släktskap . Lästips: Allt går sönder.

2. Chimamanda Ngozi Adichie

En halv gul sol
Bild: © Chimamanda Ngozi Adichie / Albert Bonniers förlag
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie är en storslagen roman om systerskap, viljan att gå sin egen väg och om att drabbas av ett krig. En bok som skriver in Biafrakriget (1967-1970) i våra medvetanden.

Nästan alla av Chimamanda Ngozi Adichies (1977-) böcker har översatts till svenska. Hon är en världsberömd författare och har många gånger ansetts vara Chinua Achebes litterära arvtagare. Hon skriver om Nigeria, om nigerianers nya liv i USA och lyckas alltid besjäla miljöerna med såväl träffsäkra beskrivningar som gripande livsöden. Komplexa, vackra, välskrivna romaner man omöjligt kan lägga ifrån sig och med teman som kärlek, krig, rasism och klass. Lästips: En halv gul sol.

3. Ayòbámi Adébáyò

Stanna hos mig
Bild: © Ayòbámi Adébáyò / Piratförlaget
Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò utspelar sig under den politiska turbulensen på 1980-talet i Nigeria. Ett äkta par står i händelsernas centrum och deras lycka grusas av deras nära, som vägrar acceptera att paret inte kan få barn. Släkten rent av kräver att maken skaffar sig en andra hustru…

Ayòbámi Adébáyò (1988-) är ytterligare en rosad kvinnlig författare från Nigeria. Hon slog igenom stort med romanen Stay with me eller Stanna hos mig, som också är hennes hittills enda utgivna bok. Hon har fått utmärkelser – både för sitt författarskap och för sin starka feministiska röst i den gripande äktenskapsskildringen. Lästips: Stanna hos mig.

4. Teju Cole

Öppen stad
Bild: © Teju Cole / Natur & kultur
I Öppen stad av Teju Cole tillbringar en ung psykologiforskare massor av tid på New Yorks gator. Det sociala klimatet har blivit hårdare sedan 9/11 och han kan inte undvika att känna sig som en främling, att vara i ett utanförskap. Hans stadsvandringar utmynnar i minnesglimtar tillbaka till tiden i Nigeria. Spännande och meditativa jämförelser i romanform!

Teju Cole (1975-) föddes i USA men flyttade i tidiga år till föräldrarnas hemland Nigeria. Som merparten av författarna i denna lista står han med ena foten i Nigeria och den andra i USA, det präglar hans böcker där bägge världarna möts. Handlingarna kan lika väl utspela sig på New Yorks gator som i Lagos myller. Lästips: Öppen stad.

5. Oyinkan Braithwaite

Min syster, seriemördaren
Bild: © Oyinkan Braithwaite / Lind & co
I Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite skildras skruvade familjeband med den mörkaste humor. Ena systern städar upp efter den andra, som har en fallenhet för att mörda männen hon dejtar.

Till skillnad från de andra författarna i vår lista över nigerianska författare har Oyinkan Braithwaite (1988-) rötterna i både Nigeria och Storbritannien – alltså inte i Nigeria och USA. Hon har ganska nyligen debuterat med den kanske knasigaste av deckare. Boken heter My sister, the serial killer eller Min syster, seriemördaren och har blivit en riktig snackis i världen. I den humoristiska thrillern måste en syster städa upp efter sin oerhört vackra men sjukligt mordiska syster – det känns sådär när systerns nästa offer är hennes livs stora kärlek. Lästips: Min syster, seriemördaren.

Mer om författare från Nigeria och världslitteratur

Om du som vi gillar att resa genom böcker kan vi varmt rekommendera den kostnadsfria bibliotekssajten Världslitteratur.se. Där kan du få tips på nyutkomna böcker i svensk översättning – och söka på böcker efter olika länder.