Djur & Natur Kropp & Sinne

5 hälsoskäl att älska hösten ännu mera

Hösten är inte så dum… Vi rent av älskar årstiden – här har du hälsoskälen till varför!
gilla hösten
Bild: © Martin Wahlborg / iStock

1. Färgerna

Nu har flera forskare sagt sitt: vi mår bra av att vistas utomhus. Så lite som fem minuter i naturen kan ge oss ett hälsolyft som varar i flera timmar. Under hösten blir naturen magiskt vacker. Vi går gärna ut bara för att få njuta av trädens färgprakt – och just färgerna är tydligen också bra för oss. Gul som i exempelvis gula blad påstås göra oss gladare. Röd kan ha en liknande effekt. Blir du glad av höstfärgerna?

2. Vädret

Många lider av sommarvärmen. Om man har värkproblematik kan den extrema värmen driva på inflammationen i kroppen, som bara ett exempel på hur värme inte nödvändigtvis får oss att må bättre. De lite mer lagom hösttemperaturerna kan då komma som en välkommen lindring. Sedan är det också många som verkligen lider av att vistas utomhus i hettan, men som blir mer aktiva igen på hösten.

3. Maten

På hösten kan du skörda dina egenodlade pumpor, rotfrukter och äpplen. Livsmedlen är mättande, näringsrika och bjuder på massor av spännande matlagningsmöjligheter. För att inte tala om alla goda svampar du kan plocka! Hösten är kort och gott en inspirerande matsäsong full av mustiga smaker – tycker du också att det blir roligare att laga mat under denna årstid?

kratta löv
Bild: © RobMattingley / iStock

4. Vardagsmotionen

Skogspromenader för att titta på de fina höstträden, svampplockningen, skördandet av rotfrukterna, krattandet av löven… Lika mycket som årstiden bjuder på härligt inomhusmys öppnar den för äventyr utanför dörren. Nu kanske att kratta löv inte känns så äventyrligt, men det ger dig bra vardagsmotion. Så gör även att skörda frukt och grönt, plocka svamp och bär och allt det där andra du gör utomhus.

5. Rutinerna

Efter den härligt lata sommaren är det dags att skärpa rutinerna igen. Rutiner behöver inte vara något dåligt. Tvärtom mår många bra av att ha fastare tider för måltider, läggdags, gymbesök etc. Låt oss vara ärliga; vardagen blir faktiskt mer lätthanterlig när den följer ett mönster.

Källor: Huffpost.com; Weather.com