Djur & Natur Mat & Pyssel

5+ tips för att hitta kantareller

Det är inte för intet kantareller har smeknamnet ”skogens guld”. Förutom den fantastiskt fina gyllene färgen är de en av naturens skatter. Ska du plocka svamp? Missa inte våra fem tips för att hitta kantareller!
hitta kantareller
Bild: © luza studios / iStock

1. Leta under kantarellsäsongen

Kantarell har en lång säsong. Man kan plocka den från ungefär midsommartid till sent inpå hösten, alltså från juni till oktober. Vädret spelar väldigt stor roll för hur lång och ymnig kantarellsäsongen blir. Korta, varma och därefter regniga somrar sägs göra susen för svampens trevnad i skogarna.

2. Lägg svampens kännetecken på minnet

Så vilka är kantarellens kännetecken? Svampen är gyllengul och har grenade åsar som löper nedåt mot foten. Det fasta svampköttet är gulvitt och smakar mycket skarpt när det är rått. Även kantarelldoften är distinkt. Just för att kantarellen inte har några giftiga förväxlingsvampar – och dessutom smakar så himla gott – är den en ultimat matsvamp.

plocka svamp
Bild: © alexandrumagurean / iStock

Förväxlingssvampen narrkantarell. Det händer att kantarellen förväxlas med narrkantarell, men detta är inte en giftig svamp. Narrkantarellen är inte lika fast i köttet och smakar inte heller något vidare gott ens när den är tillagad. Trots likheten i färgen är narrkantarellen betydligt tunnare i utseendet och den saknar den för kantarellen karaktäristiska doften. 

3. Plocka svampen i skogen

Kantarellen trivs alldeles utmärkt i Sveriges blandskogar, men växer givetvis även i barrskog respektive lövskog. Sök dig till mossiga och fuktiga platser, svampar behöver fukt för att överhuvudtaget kunna växa till sig och trivas. Skogsbackar eller på hällar uppe på ”bergstoppar” är exempel på platser där kantarellen kan spira. Försök att leta kring lite mer otrampade stigar… Då ökar chanserna att hitta kantareller.

4. Förvara och rensa svampen rätt

Undvik att lägga kantarellerna i plastpåsar vid plockningen. Så mycket bättre om du har en svampkorg, ryggsäck eller tygkasse att förvara dem i! Då håller sig svampen längre. Grovrensa kantarellen redan vid plockningen – och slipp på så sätt att få med dig larvangripen svamp – och gör en grundligare rensning när du kommit hem. Det finns behändiga svampknivar du kan ha med dig när du plockar svamp.

5. Tillaga alltid alla skogssvampar

Rekommendationerna säger att man alltid ska tillaga alla skogssvampar före man äter dem. Man bör med andra ord inte äta kantarellerna råa. Koka först svamparna och gör därefter något smarrigt med dem, som att torka eller steka dem. Hur brukar du äta dina kantareller?

Källor: Lilla svampboken; Vildplockat