Knäck har varit ett uppskattat julgodis sedan länge. Godiset är nästan lika populärt på julbordet som julskinkan och risgrynsgröten. Den klassiska knäcken innehåller mandel, men det går även bra att göra knäck utan mandel och att smaksätta den med exempelvis choklad, lakrits och polkagris. Låt dig inspireras av något av dessa fem recept!
1. Klassisk knäck med mandel
Knäck med grädde, sirap, socker och mandel är vad som brukar kallas klassisk knäck. Du hittar receptet för att tillaga knäcksorten på Ica.se.
2. Klassisk knäck utan mandel
Genom att ta bort mandlarna gör du enkelt en knäcksort som även den med allergi kan äta. Receptet för den mandelfria knäcken finns på Köket.
3. Chokladknäck
Chokladknäck är helt enkelt en knäcksort där du tillsatt kakao för att ge den nötiga kolan en till och med ännu fylligare smak. Se receptet för chokladknäck på Arla!
4. Lakritsknäck
Lakritsknäck får ett härligt sting genom att du tillsätter lakritspulver i knäcksmeten. Du hittar receptet för att göra den lakritssmakande knäcken på Coop.
5. Polkagrisknäck
Vid skapande av polkagrisknäck tillsätter du hackade polkagrisar i smeten och då får knäcken en ljuvlig mintsmak. Se Kökets recept för att göra just polkagrisknäck.
När du gör olika sorters kolor är kulprovet ett viktigt steg. Läs mer om hur du gör kulprovet i vår guide till det fiffiga husmorsknepet.