Djur & Natur Kultur & Upplevelser

6 drömlika rosa stränder

Hur skulle det vara att ligga och sola sig på en sockervaddsrosa strand just nu? Det här är sex skimrande rosa stränder du kan resa till.

Du har säkert sett vackra turkosa och klarblå vatten, men visste du att det finns rosa stränder? Det finns ingen gräns för hur mycket vackert naturen kan skapa. Rosa stränder finns faktiskt på ett flertal platser i världen. Om du har lust att ligga och sola på en sockervaddsrosa strand är det här några perfekta resmål. Förstås går det lika bra att bara njuta av de storslagna bilderna.

Men vad ger sanden den rosa nyansen, kanske du undrar? Färgen kommer från miljontals mikroskopiska röda organismer som växer på koraller, och från små organismer (foraminiferer) med röda och rosa skal. De här små delarna blandar sig med den vita sanden, vilket ger den drömlika rosa nyansen.

1. Horseshoe bay, Bermuda

Rosa strand Horseshoe Bay Bermuda
Bild: © Gfed / iStock

Horseshoe bay har fått sitt namn efter sitt hästskoformade utseende. Det är en av de mest instagrammade stränderna idag. Det turkosa vattnet och den rosa sandstranden lockar turister, fotografer och drömmare.

2. Lombok, Indonesien

Rosa strand Lombok Indonesien
Bild: © Christopher Moswitzer / iStock

I hela världen finns ett tiotal kända rosa stränder, varav två av dem finns i Indonesien. En av dem finns på ön Lombok. Här kan du njuta av skön havsvind medan du dricker ur en kokosnöt. Tack vare öns läge är stranden inte förstörd av massturism.

3. Elafonisi, Grekland

Rosa strand Elafonisi Grekland
Bild: © DavidCallan / iStock

Den lilla ön Elafonisi ligger på sydvästra sidan av Kreta och är verkligen en magisk plats. Det grekiska ordet ”Elafi” betyder rådjur på svenska. För länge sen insåg människor att det gick att vada från fastlandet till Elafonisi, efter att ha sett rådjur göra det.

4. Harbour Island, Bahamas

Rosa strand på Harbour Island Bahamas
Bild: © zxvisual / iStock

Harbour Island är mest känt för sin skimrande rosa strand. Den sträcker sig längs östra Atlanten nästan in i det oändliga. Stranden är ett riktigt rosa paradis, väl värd ett besök.

5. Komodo, Indonesien

Rosa strand i Komodo Indonesien
Bild: © raditya / iStock

På Komodo kan du både njuta av den rosa stranden och av det rika undervattenslivet. Det är en perfekt plats för nybörjardykare och snorklare. Man kan spendera timtal med att beundra alla de vackra arterna som finns under vattenytan.

6. Rangiroa, Tahiti

Rosa strand i Rangiroa Tahiti
Bild: © Charlotte Rowley / iStock

Många turister besöker Tahitis öar för de vita stränderna skull, men missar dess hemligheter, nämligen de rosa stränderna. Det finns flera rosaskimrande stränder i Tahiti. Rangiroa är en av dem.