Passande nog sammanfaller halloween med alla helgons dag, den klassiska högtiden i Sverige. Det rör sig om två helt olika högtider, som med åren har införlivats i varandra. Idag sammanbuntar vi dem gärna. De har vissa gemensamma nämnare i form av att man uppmärksammar de döda (även om skälen till detta skiljer sig åt).
Halloween sammanfaller med Alla helgons dag
Vilket datum är det halloween i Sverige, då? Egentligen samma som i USA, den 31 oktober. Eftersom halloween ligger alla helgons dag – infaller mellan den 31 oktober 6 november – så nära i tiden är halloweenfirandet något flexibelt. Vissa gör bus-eller-godis den 31 oktober medan andra gör det under hela vecka 44, som också är höstlovsvecka för många skolbarn.
Bus-eller-godis, halloweenpyssel och halloweendisco
Halloween är en väldigt pysslig tid på året. Exempelvis karvar man läskiga pumpafigurer, kreerar mysiga ljuslyktor, dekorerar hemmet med konstgjort spindelnät och klär ut sig till otäcka – eller vackra – saker. Väl utklädd gör man bus-eller-godis i kvarteret, då man går runt med en liten godiskorg från dörr till dörr. Många skolor har dessutom halloweendisco. Man kan nog påstå att halloween främst är barnens högtid.
Halloween i Sverige har blivit vanligare sedan 1990-talet
Halloween har funnits i Sverige sedan i alla fall 1950-1960-talen. Det var dock först på 1990-talet som det blev vanligare, och detta i samband med att bland andra skämtbutiken Buttericks kampanjade för högtiden. Resten är historia.
På tal om historia – vilken bakomliggande historia har halloweenfirandet? Från den allra första början sägs det vara så att halloween är en gammal keltisk högtidshelg, Samhain. Man firade att skördesäsongen nått sitt slut och ville därutöver hjälpa de döda andarna att återvända till jorden, som i ett slags slutet kretslopp.
Kyrkans män var inte nöjda med halloweenfirandet på Irland. Det är ingen slump att de flyttade alla helgons dag från maj till november! De ville ersätta Samhain med denna kristna högtid, för att mota bort hedonismen.
Under det stora emigrationsårhundradet 1800-talet förde irländarna med sig halloween till USA. Därefter har halloween antagit olika skepnader, och även dess status har skiftat. Först på 1950-talet blev halloweenfirandet självklart i den amerikanska populärkulturen, och med tanke på allt stoj har det varit svårt att inte ryckas med.
Hur firar man halloween?
Halloween är en sekulär, kommersiell högtid i Sverige. Då halloweenfirandet även är relativt nytt i Sverige har var och en fått skapa sina egna traditioner – eller inga traditioner alls. Man kan klä ut sig i spökkläder och gå på halloweenfest, göra bus-eller-godis någon gång under vecka 44, göra läskiga halloweenpyssel och/eller titta på skräckfilmer tillsammans med kompisarna. Det finns inga rätt eller fel.
Alla helgons dag är en aning mer traditionsbunden och är en högtidsdag vars popularitet har fått ett uppsving på senare år. Under dagen ägnar man nämligen sina älskade en extra tanke och minns dem som inte längre finns bland oss. Man sätter blommor och tänder ljus på gravarna. Så trots att allahelgonahelgens religiösa betydelse har minskat i de flesta hem i Sverige, är det många som ändå väljer att uppmärksamma dagen av personliga skäl.