Handstil
För att kunna skriva med penna krävs både handstyrka och -rörlighet. Genom att färglägga målarbilder från tidig ålder är barnen mer förberedda att hålla i pennan när det väl är dags att börja lära sig skriva.
Öga-hand-koordination
När barnen fyller i färgläggningsbilder övar de upp koordinationen på flera plan. Dels övar de upp den mera grundläggande koordinationen, som bland annat innebär att ha ett penngrepp och vässa pennan. Dels tränar de öga-hand-koordinationen, som är viktig för att man exempelvis rent fysiskt ska kunna ta den penna man tittar på.
Tålamod
Att färglägga en målarbild är sällan gjort i en handvändning! Det är bra att öva på att göra tidskrävande saker och att på så sätt utveckla tålamodet.
Fokus
Fokus är inte heller en förmåga barnen nödvändigtvis får med sig naturligt. Förmågan övas upp, precis som tålamodet. Det kräver en hel del koncentration att fylla i målarbilder – särskilt att färglägga innanför linjerna.
Finmotorik
När motiven blir pilliga krävs det finmotorik för att man ska kunna hålla sig innanför linjerna. Det som är så bra med att färglägga målarbilder är att finmotoriken övas successivt, såsom öga-hand-koordinationen. Detta kan man förstås även öva upp genom andra pyssel och lekar, och är inget som är unikt för målarbilder. Om man på något sätt har bristande finmotorik kan vardagen bli betydligt svårare. Mycket av det man gör kräver nämligen att händerna klarar av även det pilliga och pyssliga. Bara en så enkel sak som att kunna greppa dragkedjan eller knäppa knappar…
Kunskap
Ju mer barnen färglägger desto större kunskap får de om färger, former och mönster. Att måla mandala innebär träning i att identifiera återkommande mönster, som exempel. Barnen får dessutom chans att använda observationerna de gjort i omgivningen genom att ”härma” färgerna, om de vill…
Kreativitet
… De kanske hellre vill färglägga helt fritt i färger de tycker är vackra och på så sätt utveckla kreativiteten. Oavsett vad som hävdas av vissa kan färgläggningen vara nästan hur fri som helst. För att inte tala om allt roligt man kan göra med bilderna sedan! Hitta exempelvis på en berättelse till bilden eller klipp ut den och gör ett collage.
Källor: Momjunction.com; Scholastic.com