Djur & Natur

Därför älskar katter kartong

Katter upphör aldrig att fascinera oss. Har du någon gång funderat över varför de älskar kartonger så mycket?

Du som har katter i ditt liv har knappast undgått att märka hur de fullkomligt älskar att ligga i kartonger. Det här är några orsaker till att katterna tycker om sina lådor så mycket:

En säker plats

Trygghet och bekvämlighet är väldigt viktigt för katten. Därför älskar den att sova och mysa i kartonger. De fungerar som ett gömställe där katten kan sova tryggt, utan att fiender kan smyga sig på. Katten hinner i tid lägga märke till alla som närmar sig lådan. Att söka sig till trånga utrymmen har genom tiderna hjälpt katten att överleva. Lådan är en säker plats för katten att ligga i och observera sin omgivning.

kattleksaker
Bild: © piranka / iStock

Lådan ger avslappning

När katten blir rädd eller stressad är dess naturliga reaktion att fly undan och gömma sig. Därför kryper katten ofta in i trånga utrymmen när den på något sätt känner sig hotad. När en katt ligger i en kartong minskar stresshormonerna. Kom ihåg att inte tvinga ut katten om den krupit och gömt sig någonstans. Det är bäst att låta den lugna sig och komma fram när den känner sig redo.

Hjälper katten att anpassa sig

Enligt en studie gjord av University of Utrecht upptäcktes en annan orsak till att katter älskar kartonger. Studien gjordes på en grupp hemlösa katter på ett katthem. Hälften fick lådor och den andra hälften fick inga lådor. Forskarna upptäckte att katterna som fick lådor anpassade sig snabbare till den nya miljön och återhämtade sig snabbare än de katter som inte fick lådor. Det betyder att kartonger är ett perfekt hjälpredskap för katter som behöver anpassa sig till något nytt.

Kartong håller värme bra

En annan orsak till varför katter tycker om sina kartonger så mycket är för att de håller värme så bra. I det trånga utrymmet kan katten slappna av och njuta av att ha det varmt och skönt. Den ideala temperaturen för en katt är ungefär 37 grader. För katten är det viktigt att ha en varm plats där den kan mysa.

En perfekt sovplats

Katter sover upp till 18 timmar om dagen. Därför är det viktigt med en bekväm och trygg sovplats. Vi människor ser kanske bara vanliga kartonger, men katten ser en säker, varm, trygg och lyxig sovplats.

kattleksaker
Bild: © FilippoBacci / iStock

En rolig leksak

Många katter älskar kartongernas textur. De kan både tycka om att klösa på dem och tugga dem i små bitar. Katten ser kartongen som en rolig och intressant leksak som den kan underhålla sig med länge.

Här kan du hitta mysiga bäddar och sovplatser för din katt.

kattbädd
Mysig kattbädd från Vetzoo

Källa: Purina.com