Varmt glödande och färggranna juleljus hör julen till. När vi närmar oss jul börjar allt fler plocka fram julbelysningen. Men har du koll på hur det är med säkerheten med alla lampor och sladdar som dras fram och tillbaka? Det finns en del saker man ska tänka på när man hänger upp jullampor. Visste du till exempel att det är skillnad på ljusslingor för inom- och utomhusbruk?
Ljusslingor för utomhusbruk är byggda så att det inte kan bli kortslutning på grund av vatten eller kyla. Utomhusljus kan användas inomhus utan problem men inomhusljus får inte användas utomhus.
I och med att det blivit allt vanligare med LED-belysning som använder lägre spänning (12 V eller 24 V) så blir lamporna inte lika varma. De är därför säkrare att använda än de vanliga klassiska glödlamporna. Men eftersom de drivs med lägre spänning behöver de en nätadapter som kommer med ljusslingan. Nätadaptern i sin tur kan bli varm, så tänk på att inte ha den i närheten av lättantändligt material. LED-ljusslingor är också säkrare för husdjur som är benägna att bita på sladdar, eftersom spänningen är så låg.
Viktigt att tänka på
- Följ alltid produkternas bruksanvisningar.
- Granska lampornas skick före du tar dem i bruk.
- Om en lampa är sönder, var noggrann med att byta till en exakt likadan, med samma storlek och spänning.
- Använd ett eluttag med strömfelsbrytare om du har belysning utomhus. Till äldre oskyddade uttag kan du skaffa en jordfelsbrytare med stickproppsanslutning.
- Släck inomhusbelysning när du lägger dig eller om du är borta från huset en längre tid.
- Var noga med att lampor som blir varma inte kommer i kontakt med lättantändligt material.
Var väldigt noga med detta
- Använd inte belysning ämnad för inomhusbruk utomhus.
- Använd inte fel nätadapter till fel ljusslinga.
- Byt inte lampor medan ljusslingan är inkopplad.
- Koppla inte ljusslingan medan den fortfarande är i förpackningen.
- Låt inte barn eller djur leka med belysningen.
- Använd inte trasig belysning och försök inte reparera den själv.