Kropp & Sinne Mat & Pyssel

Vilka är hälsofördelarna med att sticka?

Visste du att det finns en mängd hälsofördelar med att sticka?
hälsofördelar sticka

Bild: © ilbusca / iStock

Stickning är som självmedicinering mot stress. När du fokuserar på nästa maska och nästa varv, väljer och kombinerar färger och planerar ditt handarbete befinner du dig i nuet och kopplar av. Oron och stressen minskar.

Pulsen kan minska med upp till elva slag i minuten enligt en amerikansk studie. Din kropp varvar alltså ner medan du stickar.

Musklerna slappnar av

Om du håller stickorna rätt slappnar musklerna av medan du stickar. Kom alltså ihåg ihåg att tänka på ergonomin. Att sitta i en bekväm stol eller fåtölj och hålla nacke och axlar avspända är viktigt.

Att sticka något åt sig själv är bra för välbefinnandet. Du satsar på dig själv och du är värd det fina som du ägnat så mycket tid och omtanke. Att ge bort handarbeten som gåvor är glädjande och uppskattat av både den som skapat handarbetet och för den som får det. Det är en investering av din tid, fantasi och dina känslor.

En passionsskapande hobby

Att sticka är passionsskapande. Du väntar på nya garn du beställt, tittar på färger och hittar på olika färgkombinationer, söker bland mönster och så vidare. Stickning är verkligen en uppslukande hobby!

Att sticka är också ett socialt fenomen som många använder som terapi för den mentala hälsan. Det finns en mängd så kallade stickcaféer, där personer som handarbetar träffas och pratar om allt mellan himmel och jord. Man kan knyta nya vänskapsband genom sin hobby.

Stickning förbättrar också hjärnans koordinationsförmåga. Det är en hobby som passar för alla. Stora som små. Både kvinnor och män. För barn med motorikproblem kan stickning vara ett bra sätt att utveckla finmotoriken. Så plocka fram dina garn och njut av alla de hälsofördelar som stickningen medför!