Fest & Lek Mat & Pyssel

Ordna ett skimrande sjöjungfrukalas

Vill du ordna ett riktigt färgskimrande och oförglömligt sjöjungfrukalas? Då är det här inlägget för dig. Här får du tips om allt ifrån lekar och mat till dekorationer och inbjudningskort.
sjöjungfrukalas tårta
Bild: © Aleksandra Nigmatulina / iStock

Här får du massvis med inspiration för att ordna ett sjöjungfrukalas. Vackra snäckskal, granna koraller, turkosa stränder och sjöjungfrun med skimrande fenor och långa färggranna hår. Undervattensvärlden upphör aldrig att fascinera! Speciellt inte den i våra fantasier. Sjöjungfrutemat som kalastema kan inte bli något mindre än magiskt. Tänk pastellfärger där turkost, lila och rosa dominerar. Och glöm inte glittret!

För det första behöver du bjuda in gästerna med ett skimrande sjöjungfrukort.

Ladda ner inbjudningskortet gratis här.

Fiskdamm med glitter

Som en aktivitet på sjöjungfrukalaset kan du ordna fiskdamm. Häng upp ett skynke mellan dörrkarmarna. Knyt fast ett snöre med en liten hink i en lång käpp. Lägg i en present i hinken och dra i snöret så att barnen vet när de fått napp.

Som presenter passar godis i små påsar bra. Vill du göra något extra kan du beställa glitterslime på burk att lägga i som present. Det kommer dessutom att bli en rolig sjöjungfruaktivitet på kalaset. Det finns ingenting roligare än att kleta med slime. Du kan också tillverka ditt eget slime och lägga i saker i det, som till exempel små fiskar och glittrande små stjärnor.

Sjöjungfruns skönhetsstund

sjöjungfru skönhetsstund
Bild: © Alla Simacheva / iStock

Sjöjungfrun är vacker och kanske lite fåfäng. De tycker om att fixa till sina hår och naglar. Tillsammans kan ni ordna en mysig skönhetsstund. Samla ihop en hög kuddar och lägg dem på golvet så att barnen kan sitta på dem. Sätt på lite stämningsfull sjöjungfrumusik i bakgrunden. Leta till exempel på Spotify efter ”The Little Mermaid” så hittar du musiken från Disney.

Du kan göra enkla flätor och fina frisyrer i barnens hår. Här finns en guide för hur du gör olika typer av enkla flätor, så som utbakade flätor, repflätor och fiskbensflätor. Du kan öva på att göra flätorna före kalaset. De tar inte längre att göra än cirka 7-10 minuter.

Det kanske inte finns tid för att fläta allas hår, och alla kanske inte har tillräckligt långa hår för att göra flätor i. Du kan också lära barnen hur man gör en vanlig enkel fläta och låta dem borsta och fläta varandras hår. Du kan köpa några färggranna peruker att göra enkla frisyrer i också. De trasslar ganska lätt, så det är bäst att göra enkla frisyrer.

En annan rolig grej för frisyrer är färgade ”clip on” slingor att fästa i barnens hår. De finns att köpa här hos Partykungen i olika glada färger som rosa, ljusblå, orangerött, grönt och gult. Alla färgerna passar utmärkt för ett sjöjungfrutema.

Fixa glittriga naglar

Under skönhetsstunden kan du fixa vackra glittriga sjöjungfrunaglar åt barnen. Med de här nagelklistermärkena från Bluebox blir man verkligen vacker som en sjöjungfru. I paketet ingår 118 stycken små nagelstickers med bland annat sjöhästar och snäckor som motiv.

Gör så här

Skala av en nageldekor och applicera den på nageln. Du kan använda ett genomskinligt topplack som avslutning.

Fotografering med sjöjungfrufena

fotografering sjöjungfrufena
Bild: © Bluebox

När barnen har gjort sina hår i ordning, fixat färggranna naglar och sjöjungfrutatueringar är det dags för fotografering med sjöjungfrufena. Hitta en lämplig plats för fotografering där barnen kan spexa loss. Kanske har du en vägg med en tapet som passar bra in i temat. Du kan också hänga upp ett lakan och använda det som fotobakgrund.

Låt barnen klä sig i en sjöjungfrufena och ta roliga fotografier. Du kan också beställa hem dessa söta sjöjungfru props som passar perfekt som rekvisita på ett sjöjungfrukalas.

Glöm inte att begära efter barnen eller föräldrarnas e-postadresser så att du kan skicka fotona till dem när kalaset är slut. Det kommer att bil ett roligt minne för dem. Att skriva ut dem och ge dem direkt är också ett alternativ.

Pyssla med pärlor

Sjöjungfrun älskar pärlor! Som en kalasaktivitet kan barnen trä egna pärlarmband eller pärlhalsband, beroende på åldern förstås. Sina smycken får de förstås ta med sig hem som minne.
Ni kan också pyssla med rörpärlor och göra havsmotiv som sjöstjärnor och fiskar tillsammans. Här kan du beställa ett paket med rörpärlor och havsmodeller.

Sjöjungfruns skattjakt

sjöjungfrukalas skattjakt

Sjöjungfrun är nyfikna och gillar allt som glittrar och glimmar. Därför är en skattjakt en utmärkt idé. Då får barnen springa av sig lite också mellan allt pysslande. Du kan använda skattjakten som länkas till här. Den är gratis att ladda ner från Vardagssaker och fungerar lite som bingo.

Skriv ut flera ark och dela in barnen i lag om de är många. Klipp ut figurerna från ”Klipp ut-arket” och göm dem i huset eller trädgården. Låt barnen sedan leta efter figurerna och kryssa för sitt ark vart efter att de hittat en figur. Den som först har fyllt sitt ark med kryss vinner en ”sjöjungfruskatt”, något enkelt som du fixat ihop på förhand.

Sjöjungfruns värld modellering

Sjöjungfruns värld DIY kit
Bild: © Coolshop

Som en gemensam aktivitet kan ni skapa sjöjungfruns värld med hjälp av många olika, kreativa material som modellera (Silk Clay) skimrande pärlor och glitter. Det här materialsetet innehåller allt som ni behöver för att skapa egna sjöjungfrun, snäckor, sköldpaddor, sjöstjärnor med mera. Det passar för lite äldre barn eftersom det är mycket smått pyssel.

För de lite yngre barnen kan ni göra samma sak, men med ett lite större paket Silk Clay-modellera eller med vanlig modellera. Silk Clay är en smidig lättviktsmodellera som torkar med en skum-liknande yta. Den används mest för att täcka föremål och ytor. Det är superkul och lätt att blanda sina egna färger och skapa vackra mönster. Du kan beställa hem Silk Clay som passar sjöjungfrutemat här.

Sagostund

När alla är nöjda, mätta, glada och trötta efter allt skoj på kalaset är det dags att varva ner med en sagostund. På Spotify hittar du till exempel Disneyklassikern Den lilla sjöjungfrun som en kort saga. Du hittar till sagan här.

Dekorationer för sjöjungfrukalas

sjöjungfrukalas engångsartiklar
Bild: © Bluebox.se

Kalasbordet ska vara glittrigt och skimrande. De här engångsartiklar från Bluebox med sjöjungfru-tema har en skimrande, silverfolierad yta som påminner om pärlemor. Papptallrikarna har en vågig vacker kant likt blomblad. Med dessa små kalasprylar fixar du lätt ett iögonfallande kalasbord.

Du kan också pynta kalasbordet med konfetti med sjöjungfrutema. Varför inte göra stämningen extra mysig med lite lysande snäckor? Dekorera en vägg eller dörr med ett färgskimrande glitterdraperi.

Glittriga sjöjungfruballonger

Du kan dekorera huset med ballonger fyllda med glittrande konfetti. Fyll genomskinliga ballonger med konfetti. Gnugga den uppblåsta ballongen mot något mjukt så att konfettin fastnar på ballongens insida. Du kan köpa färdiga ballonger med konfetti från Lagerhaus här.

Du kan också klippa ut sjöstjärnor och fiskar av färgat hobbypapper och klistra dem på färgglada ballonger.

Draperi och sjögräs av kräppapper

Du kan också fixa ett eget draperi med sjöjungfrufärger av kräppapper. Välj färger som passar in i temat, som till exempel ljusrött, ljusblått, ljuslila och turkost. Klipp långa remsor av kräppappret och häng upp på väggen.

Av grönt kräppapper kan du klippa ut långa remsor som du sedan snurrar runt så att de blir till spiraler. Fäst dem på väggen så att de ser ut som sjögräs. Här hittar du färdiga gröna kräppapper girlanger som ser precis ut som sjögräs.

Vackra glittrande girlanger med snäckor och sjöjungfrur hittar du här. De är enkla att hänga upp.

Gör dina egna sjöjungfrufjäll

sjöjungfrufjäll
Bild: © Olga_Z / iStock

Sjöjungfruns fjäll är otroligt vackra. De har ett pärlemorsaktigt skimmer som är svårt att slita ögonen från. Du kan enkelt göra dina egna sjöjungfrufjäll och dekorera både små detaljer och större områden. Klipp bara ut runda cirklar i nyanser papper av en och samma färg. Om du väljer turkost kan du ha några mörkare cirklar, några ljusare och några glittriga.

Rada sedan ut fjällen (cirklarna) bredvid varandra. Det blir snyggt om du börjar med en rad skimrande cirklar, följande rad de ljusaste turkosa cirklarna, följande rad lite mörkare och så vidare. Tänk på att cirklarna på rad 2 ska överlappa två av cirklarna i första raden. De ska inte radas jämt ovanpå varandra. Se bilden ovan.

Ett annat alternativ som också blir väldigt snyggt är att rada mörka, ljusa och glittriga fjäll som de råkar sig. Man radar alltså ut fjällen på samma sätt som i det tidigare exemplet men skippar att ha en nyans per rad.

Gör vackra sjöjungfrulanternor

Fyll små glasburkar med glitter, pärlor och tunna remsor av kräppapper. Limma fast en bit rep runt burkens öppning så att det blir som ett handtag. Häng sedan upp lanternorna någonstans eller placera dem på bordet som dekorationer.

Titta på den är videon för att få inspiration för ballonger, lanternor och sjögräs.

Mat för sjöjungfrun

sjöjungfrutårta
Bild: © RuthBlack/ iStock

När du tänker på sjöjungfrumat ska du tänka färgglatt. Med lite hushållsfärg kan man lätt förvandla en vanlig gräddtårta till något mycket mer sjöjungfruaktigt. Det gäller också drickan. Du kan köpa blandsaft i någon rolig färg som passar temat eller färga den själv med lite hushållsfärg.

På ett sjöjungfrukalas passar det perfekt med en sjöjungfrutårta i vackra sjöjungfrufärger. Lyckas med mat har en hel del former och prylar som hjälper dig att skapa en tjusig sjöjungfrutårta. Om tårta är ett för stort projekt kan du baka sjöjungfrumuffins där en stjärtfena sticker upp från frostingen.

sjöjungfrumuffins cup cakes
Bild: © RuthBlack/ iStock

På Lyckas med mat hittar du vackra muffinsformar med sjöjungfrutema. De har också utstickare så att du enkelt kan skapa en egen sjöjungfrufena. Kolla in hela deras sjöjungfrusortiment här.

Tropiska frukter passar också in i sjöjungfrutemat. Du kan fixa ihop ett stort fruktfat med färggranna frukter så som vindruvor, vattenmelon, papaya, ananas och jordgubbar. Men kom ihåg att fråga på förhand om någon är allergisk mot någon speciell frukt.

Smått och gott

Bild: © jirkaejc/ iStock

Pärlor passar bra in i sjöjungfrutemat. Beroende på hur gamla barnen är kan du köpa runda godis för dem att plocka åt sig. Allt godis med sjötema passar bra. Chokladsnäckor passar också utmärkt.

Salta snack-fiskar passar också bra. Du kan blanda salta fiskar och popcorn i en popcornsask av papp. Pappasken kan du dekorera med fjäll som du gjort själv.