Ekonomi & Teknik Inredning & Mode

Hur bra koll har du på dammsugarpåsar?

När bytte du dammsugarpåse eller filter i dammsugaren senast? Lär dig mer om alternativen för dammsugarpåsar – och den viktiga tekniken bakom dem.

Att hålla rent och dammfritt i hemmet är viktigt och självklart för de flesta. Idag är dammsugaren det vanligaste rengöringsredskapet i hushållet. Det som inte alla tänker på är att det är viktigt att hålla koll på dammsugarpåsar och filter.

byta dammsugarpåse
Bild: © mixetto / iStock

Dammsugaren är en stor fläkt som istället för att blåsa, suger in luft och damm genom en öppning. Dammet dras in i dammsugaren genom en filterpåse (dammsugarpåsen) och lämnar det i påsen medan luften passerar vidare ut i rummet.

Det finns ingen standard på dammsugarpåsar som passar för alla modeller. Det är därför mycket viktigt att använda rätt dammsugarpåse till rätt modell av dammsugare. Om inte påsen sitter ordentligt och tätt i dammsugaren så kan damm komma in i dammsugarens motor och den kan till och med börja brinna.

Välja rätt dammsugarpåse

Skillnaden mellan vilken typ av dammsugarpåse du väljer märks både i priset och i hur bra de filtrerar luften. I dagsläget finns det två olika kategorier av dammsugarpåsar.

Papperspåse

Dammsugarpåsar av papper har länge varit standarden och används fortfarande. Det är ett ekologiskt och lite billigare alternativ. Papperspåsarna filtrerar däremot inte luften lika bra och dammpartiklar sprids tillbaka i luften.

byta dammsugarpåsar
Bild: © gerenme / iStock

Mikrofiberpåse

Dammsugarpåsar av mikrofiber har blivit allt vanligare och har börjat gå om papperspåsen i användning. Mikrofiber är ett syntetiskt material som filtrerar partiklar bättre än papper. Mikrofiberpåsarna finns i en uppsjö av olika varianter, har olika bra prestanda och kan även filtrera bort dåliga lukter.

Det är viktigt att byta dammsugarpåse ofta för att dammsugaren ska ha optimal sugförmåga. När påsen börjar bli full passerar inte luften lika lätt genom påsen och kan till slut stocka dammsugaren helt. När dammsugarpåsen fylls börjar även lukter från dammsugaren spridas i rummet, vilket kan vara oangenämt.

dammsugarpåsar och filter

För att hitta den dammsugarpåse som passar dig och din dammsugare bäst kan du söka upp din modell av dammsugare i den här listan och beställa hem per post.

Byta filter i dammsugaren

En sak som många glömmer är att byta filter i dammsugaren. Det finns ofta två olika filter i en modern dammsugare.

Motorfilter

Motorfiltret är en tunn filterduk som sitter mellan dammsugarpåsen och motorn i dammsugaren. Den filtrerar bort dammpartiklar som kan komma igenom påsen och hamna i dammsugarmotorn. Du bör byta motorfiltret minst två gånger per år eller när du ser att det börjar vara smutsigt. Motorfiltret ersätter inte HEPA-filter.

HEPA-filter

HEPA-filter* är ett antiallergiskt och högeffektivt luftfilter. Filtret sitter vid utblåset och fångar upp till 99,99 procent av partiklar från kvalster, pollen och husdjur. Avföring från kvalster är mycket allergiframkallande och ett HEPA-filter är idealiskt för dig med astma, hösnuva och allergi. HEPA-filtret bör finnas i alla hem och bör bytas ut en gång per år.

*HEPA står för ”high efficiency particulate arresting [filter]”

Fakta om dammsugarpåsen

Dammsugaren uppfanns i början av 1900-talet av James Murray Spangler som använde ett örngott som dammsugarpåse. Dammsugaren såg ut i stort sett som idag med en sugande fläkt och en slang med munstycke på. Dagens dammsugare är dock betydligt kraftfullare, effektivare och tystare.

1912 skapade den svenska uppfinnaren Eberhardt Seger en lättare variant av dammsugare. Den började tillverkas av ett företag som hette Lux och som senare kom att bli Electrolux.

Det har blivit vanligt att ha minst en dammsugare i varje hushåll och många kompletterar med handdammsugare eller den automatiska robotdammsugaren.

s-bag dammsugarpåsar

S-bag är något av en universalmodell av dammsugarpåsar som passar till dammsugare från AEG, Electrolux, Volta och Philips. Beställ S-bag påsar enkelt här.