Ekonomi & Teknik Inredning & Mode Mat & Pyssel

Hur bra koll har du på vattenkokare?

När du vill ha en kopp te eller varm choklad kommer vattenkokaren till undsättning. Det finns dock vissa saker du bör tänka på när du använder apparaten – hur bra koll har du på allt från säkerheten till rengöringen?

Vattenkokaren är en mycket enkel uppfinning. Den är uppbyggd av ett elektriskt värmeelement som är i kontakt med vatten i en behållare. Det finns en uppsjö av olika märken och modeller med olika funktioner. Den enklaste varianten har bara en strömbrytare, medan mer avancerade modeller kan ha funktioner som värmehållning, gradinställning och automatisk avstängning.

kökselektronik
Bild: © kjschraa / iStock

Det tar i genomsnitt halva tiden att koka upp vatten i en vattenkokare jämfört med i en kastrull på spisen. Det gör den till det miljövänligaste sättet att hetta upp vatten eftersom mindre elektricitet förbrukas. Att vattenkokaren är så effektiv beror på att den endast värmer upp en liten yta som vattnet är i direktkontakt med. Med en traditionell spisplatta och kastrull ska såväl spisplattan som kastrullen värmas upp för att vattnet ska börja värmas.

Vattenkokarens användningsområden

Vattenkokaren har många användningsområden som kan göra vardagen lättare. Det är det snabbaste sättet att få hett vatten och gör i sin tur att många saker går snabbare. Förutom att koka vatten till te eller snabbkaffe kan man också värma vatten till diskhon på sommarstugan eller i husvagnen där det många gånger kan vara viktigt att spara vatten. Ett bra tips är också att koka upp vatten till pasta, ris eller grönsaker.

Säkerheten framför allt

Det viktigaste när man använder vattenkokare är säkerheten. Koka aldrig annat än vatten i vattenkokaren eftersom den kan förstöras och i värsta fall börja brinna. Var alltid noggrann med att vattenkokaren inte förblir på när du har kokat färdigt. Risken att den överhettas och kan börja brinna är stor.

Moderna vattenkokare har ofta inbyggd automatik som stänger av vattenkokaren när den har kokat färdigt. Var ändå noggrann med att kolla att automatiken fungerar varje gång. Vatten och elektricitet är sällan en bra kombination och det är viktigt att se till att vattenkokarens sladd är hel och att inga skador finns på den.

Vattenkokare är olika bra isolerade och det är viktigt att vara uppmärksam så du inte bränner dig. De flesta vattenkokare blir inte varma undertill men kontrollera ändå din modell före du placerar den på en yta.

Avkalkningen av din vattenkokare

Kalkhalten i vattnet varierar beroende på var du bor, men det finns alltid kalk i vattnet. När man kokar vatten förångas en del av vattnet men inte kalk. Det stannar kvar i kokaren och fastnar på botten. Vattenkokaren mår bra av att avkalkas emellanåt för att den ska värma vattnet optimalt. Du kan minska på kalklagringen genom att alltid tömma vattenkokaren efter varje användning. Då blir det inte lika mycket kalk kvar som kan fastna på botten.

husmorstips avkalkningsmedel
Bild: © Helin Loik-Tomson / iStock

Det finns särskilda avkalkningsmedel för kaffebryggare och vattenkokare. Du kan också tillverka eget avkalkningsmedel mycket enkelt. Blanda 4 delar vatten med 1 del ättiksprit (till exempel 8 deciliter vatten och 2 deciliter ättikssprit). Häll blandningen i vattenkokaren och koka upp och låt blandningen stå kvar i 15 minuter. Häll ur blandningen och koka rent vatten 1-3 gånger för att rengöra den.

Tipsen för miljövänligt användande

Om du vill vara miljömedveten och spara så mycket elektricitet som möjligt finns det några saker att tänka på:

  1. Välj vattenkokare efter dina behov. En lagom stor vattenkokare förbrukar mindre energi än en onödigt stor.
  2. Välj en vattenkokare som du kan justera hur varmt du vill ha vattnet. Om du vill ha 80 grader är det ingen poäng med att först värma det till 100 grader och sedan låta det svalna.
  3. Värm enbart den mängd vatten du kommer att använda.

Visste du att…

  • Om alla som använder vattenkokare i Europa bara värmde den mängd vatten de behöver, skulle den sparade energin räcka till att driva en tredjedel av Europas gatubelysning.
  • Största delen av Sveriges vatten har låg kalkhalt. I Uppsala, Öland och Gotland är däremot kalkhalten rätt så hög eftersom det finns större halter av kalk i jorden.

avkalkningstabletter

Vill du göra det enkelt för dig kan du skaffa färdiga avkalkningstabletter för vattenkokare och kaffebryggare. De rengör, tar bort avlagringar och förlänger livslängden på dina maskiner. Här hittar du avkalkningstabletter.