Kultur & Upplevelser Mat & Pyssel

Baka lussekatter som mästerbagarna – Stor guide

Briljera med perfekt saftiga lussekatter! Vår stora guide är fullspäckad med tips på spännande smaksättningar och former. Läs om lussekattens historia och inspireras av recept från Sveriges mästerbagare!
saftiga lussekatter
© [bonchan] via Canva

När lucia tänder sin ljuskrona sprider sig doften av saffran i luften. Det är dags för att baka lussekatter, ett av Sveriges mest älskade bakverk!

Vi ska nu utforska de mest omtyckta recepten och lära oss hemligheterna bakom perfekta, saftiga lussebullar. Är du nyfiken på att pröva på nya spännande former och smakvariationer? Då ska du läsa vidare. Det här är vår ultimata guide för att lyckas med lussekatter.

Innan vi djupdyker in i de smarriga detaljerna ska vi prata kort om lussekattens ursprung. Lussekatterna är djupt rotade i svensk kultur och tradition. Vi bakar och äter dem under hela adventstiden, men de är speciellt starkt förknippade med luciafirandet. Det skulle nästan inte kännas som riktig lucia om vi inte fick njuta av våra gyllene bakverk.

Lussekattens spännande historia

Det sägs att det var i 1600-talets Tyskland som lussekatten kom till. Enligt en sägen gav djävulen förklädd till katt stryk till en del barn, medan Jesus delade ut bullar till snälla barn. Förstås ville man med alla medel hålla djävulen på avstånd. Eftersom folk trodde att han var ljusskygg kom någon på den briljanta idén att färga lussekatterna bländande gula. Det här gjorde man genom att använda saffran i bakverken.

I västra Sverige kallades lussekatter för dövelskatter och dyvelskatter. Dövel är ett gammalt ord för djävul. Det var först i samband med att man började baka bullarna till luciadagen som de fick heta lussekatter.

lussekatt
© [Knape] via Canva

Bästa knepen för saftiga lussekatter

På Vardaggssaker älskar vi lussekatter som är perfekt saftiga. Det är vi säkra på att du också gör. Därför ska vi nu dela med oss av några knep för att få till extra goda lussekatter.

Använd färska ingredienser

För det första så är det viktigt att ingredienserna är av hög kvalitet. Utan färska råvaror blir bullarna inte heller lika smakrika.

Låt degen jäsa

Låt degen jäsa ordentligt för att få luftiga och lätta lussekatter. Se till att degen dubblar sin storlek under jäsningsprocessen.

Jästmängd är viktigt

Var noga med att mäta upp jästen enligt receptet. För mycket eller för lite jäst kan påverka jäsningsprocessen och slutresultatet.

Knåda degen ordentligt

För att få en elastisk deg behöver du knåda den ordentligt. På så vis aktiverar du glutentrådarna.

Saffran för äkta smak och färg

Använd äkta saffran för att ge lussekatterna den där klassiska smaken och den vackra gyllene färger. Börja med att blötlägga saffranet i varmt vatten eller mjölk innan du tillsätter det i degen. Många blötlägger saffranet i sprit som rom, whiskey och vodka.

Rumstempererat smör

Om smör ingår i ditt recept så ska du se till att det är rumstempererat. På så vis blandas det lättare ut i degen och fördelar sig jämnt.  

Forma lussekatterna

När du formar lussekatterna är det bäst att använda lika stora degbitar. Då kommer de att gräddas jämnt i ugnen. Forma dem till klassiska spiral- eller S-former för den traditionella looken.

Låt degen vila

Efter att du knådat degen och format lussekatterna kan du låta degen vila på plåten en stund. Det ger dina bakverk en bättre textur och struktur. Medan de vilar kan du täcka över dem med en ren kökshandduk för att förhindra att de torkar ut.

Pensla med ägg

Pensla lussekatterna med ägg innan du gräddar dem för att få en vacker gyllene färg på ytan.

Gräddning

Håll noga koll på gräddningstiden för att undvika att lussekatterna blir torra. Ugnar skiljer sig ofta åt lite från varandra, så håll ett öga på dina lussekatter och justera temperaturen vid behov.

Servering

Lussekatter är godast när de är nygräddade. Servera dem gärna med ett glas mjölk, kaffe eller varför inte glögg för en extra julig känsla.

Forma lussekatter
© [Veronika Roosima] via Canva

10 olika sätt att forma dina lussekatter

Lussekatter går att forma på både klassiska och kreativa sätt. Formen påverkar inte bara utseendet utan också hur de värms upp i ugnen. Slutresultatet kan variera beroende på vilken form du väljer. Experimentera med olika former och se vilken du tycker mest om!

Här är några exempel på hur du kan forma dina lussekatter:

1. Traditionell spiral eller S-form

Den klassiska s-formen är nog det vi förknippar mest med lussekatter.

2. Dubbla spiraler

Forma degen i två parallella spiraler för att få en variation på den traditionella S-formen.

3. Trippelspiraler

Skapa tre mindre spiraler i rad.

4. Knutar

Forma degen till små knutar eller knutar med ändarna vända utåt.

5. Vackra blommor

Dela degen i mindre bitar och forma dem till blomliknande mönster genom att trycka in mitten och dra ut kanterna.

lussebulle
© [Veronika Roosima] via Canva

6. Söta hjärtan

Gör lussekatter i form av hjärtan genom att böja ändarna mot varandra.

7. Bollar

Rulla degen till bollar och placera dem på bakplåten.

8. Flätor

Fläta degen som du skulle göra med en längd. Eller experimentera med olika typer av flätor.

9. Bokstäver

Kanske du vill göra första bokstaven i ditt namn? Eller göra bokstaven L som i Lucia? Förr i tiden brukade man faktiskt baka lussebullarna i form av ett L.

10. Djävulshorn

Forma degen till små horn för att skapa en roliga och lekfulla lussekatter.

lussebullar med kolasås
© [Bojanikus] via Canva

Traditionella och kreativa smaksättningar

Att experimentera med olika smaker är både roligt och läckert. Här är några idéer och tips på populära smaksättningar och ingredienser som ger dina bakelser en spännande twist.

Rivet apelsinskal och hackade mandlar ger en frisk och nötig smak.

Vanilj

Vaniljextrakt eller färsk vanilj ger en mild och söt smak.

Lussekatter med kolasås

Lussekatter med kolasås är otroligt gott. Pröva att göra din egen eller köp hem en från mataffären.

Kardemumma och kanel

Tillsätt kardemumma och kanel för en lite kryddigare och extra julig smak.

Citron och vit choklad

Citronskal och vita chokladflisor ger en fräsch och sötsur smak.

Ingefära och russin

Malen ingefära och russin ger lussebullarna en lite pikant och söt smak.

Mörk choklad och hallon

Tillsätt hackad mörk choklad och torkade hallon för en rik och syrlig smak.

mörk choklad och frystorkade hallon
© [MaximShebeko] via Canva

Saffran och pistagenötter

Kombinera saffran och hackade pistagenötter för en exotisk touch.

Kaffe och kardemumma

Tillsätt starkt kaffe och kardemumma för en mer vuxen och komplex smak.

Aprikos och apelsinblomsvatten

Torkade aprikoser och en skvätt apelsinblomsvatten ger en härlig blommig smak.

Kokos och lime

Tillsätt riven kokos och limezest för en tropisk smak.

Äpple och kanel

Hackade äpplen och kanel ger en klassisk och härlig smakkombination.

De mest älskade recepten

Vi har samlat ihop de mest bakade och omtyckta recepten på lussekatter och lussebullar från Sveriges mästerbagare. Länkarna tar dig direkt till deras sidor där du kan följa deras beprövade steg-för-steg-metoder. Många av dem har videoinstruktioner så att du kan följa med varje steg medan du bakar.

perfekta lussekatter
© [fotokris] via Canva

Klassiska lussekatter – Fredriks Fika

Vill du baka saftiga och smakrika lussekatter som garanterat gör dig nöjd? Då ska du inte missa det här receptet på Fredriks Fika! Receptet är på 32 stycken, välskrivet med tydliga instruktioner. Dessutom har Fredrik gjort en riktigt bra video på hur du kan forma dina lussekatter. Missa inte det här fantastiskt goda receptet!

Underbara smörkrämslussebullar – Lindas Bakskola

Har du prövat Lindas Bakskolas extremt goda smörkrämslussebullar? Om inte så rekommenderar vi att du prövar på det snarast! Som pricken över i är Lindas lussebullar toppade med knastrande pärlsocker. Smöret rinner dessutom ner över kanten på bullarna och fastnar på botten, vilket gör dem ännu godare!

De saftigaste lussebullarna – Camilla Hamid

Den populära receptkreatören, Tv-kocken och kokboksförfattaren Camilla Hamid är en mästare på att baka riktigt saftiga lussebullar. Hon lovar själv att lussebullarna är de saftigaste och godaste du kan tänka dig. Dessutom delar hon med sig av en massa tips för att lyckas med bakandet. Camilla har flera recept på lussebullar som alla är värda att baka. För dig som inte hinner stå flera timmar i köket har hon till exempel det här 20 minuters receptet på snabba lussebullar.

saffransbullar
© [ovoj12] via Canva

Saffransbullar med vaniljkräm strösocker – Zeinas Kitchen

Zeinas saftiga saffransbullar är inte bara urgoda, de är vackra att titta på också! De är fyllda med vaniljkräm och formade som fina blommor, sedan penslade med smör och doppade i socker. Kan det bli bättre? Hon själv beskriver dom som magiska och oemotståndligt saftiga.

Receptet är för ca 20 stycken saffransbullar. Instruktionerna är tydliga och enkla att följa. Dessutom har Zeina gjort en instruktionsvideo på bullbaket så att du själv kan följa med när du bakar.

Lussebullar med mandelmassa och vanilj – Roy Fares

Roy Fares är en riktigt bakguru med otroligt omtyckta och populära recept. År 2010 blev han årets konditor och har medverkat i flera tv-program, bland annat Go’kväll på SVT coh Dessertmästarna på Kanal 5.

Roys fantastiskt goda lussebullar är fyllda med mandelmassa, vanilj och smör. I receptet ska man använda sig av fördeg, vilket gör att lusseubllarna blir saftigare och håller längre. Receptet har tydliga steg för steg instruktioner. Du kan också följa med en video där Roy bakar bullarna.

Flera sötsaker att baka till julen

För dig som älskar att baka till julen har vi flera toppenrecept på Vardagssaker som vi gärna tipsar om. Till exempel fem spännande sätt att göra knäck och hur du bakar perfekta pepparkakor.

Följ oss gärna för mera inspiration

Gillade du vår lussekattsguide? Då får du jättegärna följa oss på Intagram och Facebook. Där delar vi med oss av mera vardags- och högtidsinspiration. Mycket gratispyssel har vi dessutom.