Kropp & Sinne

Målarböckernas positiva hälsoeffekter

Att färglägga i målarböcker har visat sig ge positiva hälsoeffekter. Längtar du också efter sinnesro? Kom igång med färgläggning redan idag.
målarböcker för vuxna
Bild: © mediaphotos / iStock

Målarböcker för vuxna är en trend som har vuxit stadigt under de senaste åren, men det är egentligen inget nytt fenomen. De fanns redan på 1960-talet i USA men då med en lite annan prägel. Genom målarböckerna förlöjligade man kommunister och antikommunist, och kritiserade olika former av livsstilar. Till exempel gavs ”The hipster coloring book” ut 1962.

Det finns många som skrattar åt fenomenet och att det har blivit så populärt, men det finns många fördelar med att sätta sig ner och färglägga, både som barn och som vuxen.  Folk skapar sina egna mönster, delar bilder de färglagt på sociala medier och ger varandra feedback. De diskuterar om färgval och pennor och allt som hör färgläggning till. Det är en social aktivitet helt enkelt, samtidigt som det ökar både kreativiteten och lugnet. Här hittar du ett stort utbud av målarböcker för vuxna.

Målarböcker får sjuka att slappna av

Många kroniskt sjuka berättar om hur färgläggning har varit till stor hjälp i svåra livssituationer. Att måla och färglägga är ett sätt att koppla av och njuta av att skapa någonting. Det är en aktivitet som man kan göra i en sjukhussäng till och med. Det krävs inte så mycket för att orka med färgläggningen, och det är dessutom ett utmärkt sätt att fördriva tiden när man är sjuk.

Samhället vi lever i idag är så hektiskt att ett så enkelt nöje som färgläggning kan vara ett sätt att komma till ro och uppleva en typ av glädje som man inte upplevt sedan barndomen. Läs mer om hur effektiva målarböckerna är mot stress.

Tv-serier och filmer i målarboksformat

Målarböcker som bygger på tv-serier och filmer blir allt mer populära och är inte heller dyra. Det finns till exempel målarböcker med motiv från Star wars, Harry Potter, Sagan om ringen, The Walking Dead och många flera.

För dig som är intresserad av anatomi och fysiologi finns två väldigt populära målarböcker genom vilka du kan lära dig mer om kroppens alla funktioner, samtidigt som du målar.

Tips på lugnande målarböcker

Bild: © Emma Farranos/ Modernista

Målarböcker är uppskattade presenter. Speciellt om man har tråkigt på grund av att man är isolerad hemma eller på sjukhus är det ett utmärkt tidsfördriv. Ett av de bästa sätten att lindra stress och oro är att arbeta med sina händer. Emma Farranos har skapat mårlarboken ”Mindfulness genom färg och form” där syftet är att ge färgläggaren utlopp för kreativitet samtidigt som man får mer sinnesro.

Boken är vackert illustrerad med sofistikerade mönster. Genom att ägna en liten stund varje dag åt att färglägga i målarboken kommer du att märka hur din kropp och din hjärna slappnar av mer och mer.

Bild: © Emma Farranos/ Modernista

Emma Farranos har också skapat målarboken ”Mer mindfulness genom färg och form” ifall du gillar hennes söta och sofistikerade stil. Gillar du att färglägga blommotiv ska du kolla in vårt inlägg om målarböcker med vackra blommotiv.

Du lär också behöva färgpennor för att färglägga i böckerna. Coolshop har ett stort utbud av både målarböcker och färgpennor. Till exempel passar det här 20-packet med tuschpennor med dubbelspets bra för både barn och vuxna.